Exministr Jiří Pospíšil odchází z ODS

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil Zdroj: ctk

Někdejší místopředseda ODS Jiří Pospíšil opouští stranu. Za důvod označil ztrátu důvěry. Bývalý ministr spravedlnosti na nedávném kongresu ODS v Olomouci neobhájil post místopředsedy. Pospíšil by měl radit nové náměstkyni na ministerstvu spravedlnosti Haně Marvanové.

„Důvodem mého odchodu je oboustranná ztráta důvěry u nemalé části členů a funkcionářů ODS. Tato situace mě mrzí, ale nezbývá mi nic jiného než ji respektovat, a proto jsem se rozhodl z ODS odejít,“ citoval Pospíšilovo tiskové prohlášení server idnes.cz.

Pospíšil prý odchází také proto, aby ODS byla jednotná a schopná úspěšně realizovat svůj restart. „Přeji novému vedení občanských demokratů, aby se mu podařilo udělat z ODS opět silnou pravicovou stranu,“ uvedla jedna z nejpopulárnějších tváří občanských demokratů.

Bývalý ministr začal zvažovat odchod po neúspěšné kandidatuře na místopředsedu na olomouckém kongresu strany.

Pospíšil už také dostal nabídku na spolupráci od advokátky Hany Marvanové, která má být na ministerstvu spravedlnosti novou náměstkyní pro legislativu. Marvanová by s ním chtěla konzultovat mimo jiné změny v občanském zákoníku, u jehož zrodu stál.

Poslaneckého mandátu se Pospíšil nevzdá - prý jej získal díky velkému množství preferenčních hlasů. „Rád bych se i nadále věnoval především justičním tématům, která byla vždy svým způsobem nestranická,“ končí Pospíšilovo tiskové prohlášení.

ODS: Pospíšil nedostal od spolustraníků červenou

„Není to tak, že by občanství demokraté dávali Jiřímu Pospíšilovi červenou a nechtěli, aby se dále podílel na dění ve straně,“ reagoval na odchod populárního člena místopředseda ODS Martin Kupka s tím, že šlo pouze o Pospíšilovo osobní rozhodnutí. Předseda ODS Petr Fiala, který s Pospíšilem nedávno hovořil, nepovažuje odchod za šťastný. Exministrovy důvody podle něj mají osobní i politické pozadí.

Pospíšilův krok nepřekvapil prvního místopředsedu ODS Jana Zahradila. Zatímco Zahradil prý bral každou porážku jako motivaci, Pospíšil si výsledek volby na kongresu vyhodnotil jinak a má na to právo. „Já si myslím, že Jiří Pospíšil se neztratí,“ řekl ČTK Zahradil. Pospíšila nepokládá za „nějakého našeho nepřítele nebo konkurenta“.

Jiří Pospíšil (nar. 1975)
Absolvent Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni (1999), titul JUDr. (2002), členem Poslanecké sněmovny (od 2002), člen zastupitelstva Plzeňského kraje. V roce 1994 vstoupil do ODA, o čtyři roky později zakládal regionální sdružení Mladých konzervativců v Plzni a ve stejném roce vstoupil do ODS. Od roku 2010 do letošního ledna byl místopředsedou strany, na nedávném kongresu ale místopředsednické křeslo neobhájil
Jako ministr spravedlnosti ve vládě Mirka Topolánka byl kritizován za to, že si nedokázal poradit s údajnými machinacemi při vyšetřování případu tehdejšího lidoveckého předsedy Jiřího Čunka. Kritizován byl rovněž za váhavý postup v související kauze takzvané justiční mafie.
Po odvolání Renaty Vesecké z funkce nejvyšší státní zástupkyně Pospíšil tento post obsadil Pavlem Zemanem. V létě 2011 pak na Zemanův podnět odvolal z funkce šéfa pražských vrchních žalobců Vlastimila Rampulu, kterého jeho kritici označovali za „zametače kauz“. V médiích se posléze objevily informace, že tento krok velmi zhoršil Pospíšilovy vztahy s premiérem Petrem Nečasem.
Ve volbách do krajských zastupitelstev v roce 2012 byl v Plzeňském kraji lídrem ODS, která jako jediná z krajských kandidátek ODS ve volbách zvítězila, koalici ale nakonec vytvořili sociální demokraté s komunisty.
V posledních letech úzce spolupracuje s mecenáškou umění Medou Mládkovou, která stojí za Museem Kampa. Pospíšil mj. od července 2011 zasedá ve správní radě Nadace Jana a Medy Mládkových.

Petr Fiala: Napravo od ODS nesmí být žádná politická strana