Experti se radili, co dál s ekonomikou

Budova České národní banky

Budova České národní banky Zdroj: Novak Tomas/Euro

Vláda slibuje, že deficit veřejných financí udrží v příštích letech v mantinelech, které Evropská unie předepisuje jako podmínku pro přijetí eura. Do roku 2017 by měl schodek klesnout na 1,7 HDP. I tím hodlá rezort financí přispět k prorůstové politice ražené kabinetem Bohuslava Sobotky.

O stabilizaci ekonomiky debatovali včera experti ministerstva financí, centrální bankéři a mluvilo se o ní také na pravidelném jednání tripartity.

Hospodářství se vzpamatovává a podle guvernéra ČNB Miroslava Singra ke stabilizaci ekonomického prostředí evidentně přispělo i oslabení koruny, tedy intervence, které centrální banka zahájila loni v listopadu, aby zabránila deflaci. „Na podrobné vyhodnocení dopadů je ale brzy,“ uvedl guvernér.

deficit veřejných financídeficit veřejných financí | E15

Průměrná míra inflace by podle centrálních bankéřů měla letos činit 1,2 procenta. Byla by tak druhá nejnižší za deset let. Náměstek ministra financí Jan Gregor na konferenci věnované prorůstové politice vlády představil opravenou verzi Konvergenčního programu, dokumentu, který kabinet musí poslat do Bruselu. V nové verzi rezort financí letos počítá s deficitem veřejných financí 1,8 procenta, příští rok 2,3 procenta a v roce 2016 s dvouprocentním schodkem.

Rizikem pro státní rozpočet na rok 2015 může být smlouva o pronájmu stíhaček Gripen. Vydaná suma by mohla zvýšit rozpočtový schodek o 0,5 procentního bodu.

Odbory a zaměstnavatelé společně s premiérem Bohuslavem Sobotkou probírali materiály rezortů práce a průmyslu, respektive opatření k podpoře zaměstnanosti a zvýšení konkurenceschopnosti. Například ministerstvo práce počítá, že by firmy měly dostávat příspěvky na mzdy, pokud nabídnou práci nezaměstnaným do třiceti let či lidem v předdůchodovém věku. Získat by je měli i zaměstnavatelé, kteří přijmou lidi, jimž propuštění teprve hrozí, či státní podniky, jež dají práci osobám s nízkou kvalifikací.