Fiala je opět šéfem ODS. Zahradila v úzkém vedení nahradí Udženija

Předseda ODS Petr Fiala

Předseda ODS Petr Fiala Zdroj: CTK

Alexandra Udženija
Předseda ODS Petr Fiala
2
Fotogalerie
Petr Fiala dnes obhájil pozici předsedy opoziční Občanské demokratické strany (ODS). Kandidoval jako jediný, delegáti 27. kongresu strany v Ostravě ho zvolili 93 procenty hlasů. Získal tak silný mandát, jak si přál. První místopředsedkyní se stala místostarostka Prahy 2 Alexandra Udženija, porazila dlouholetého experta strany na zahraniční politiku a europoslance Jana Zahradila. Ten neměl zájem o post řadového místopředsedy a z úzkého vedení ODS tak v Ostravě vypadl.

„Jsem velmi rád, že jsem dostal mimořádně silný mandát. Jsem si vědom té důvěry,“ uvedl Fiala po zvolení. Dodal, že jen ten, kdo má důvěru spolustraníků, může oslovit i voliče. Volby budou na podzim a preference ODS pozvolna rostou, což znamená, že cesta, kterou strana jde, je dobrá, řekl Fiala. Voličům ODS nabízí zjednodušení daňového systému, podporu drobných podnikatelů a ochranu národních zájmů. Strana se prezentuje jako euroskeptická.

„Pro nás je jasný cíl. Rozbít všeobecnou vládu levice, která tu nyní je,“ odpověděl Fiala na dotaz, co je pro něj cílem ve volbách. Doplnil, že se nikdy nevyjadřuje k číslům, rád by nicméně, aby ODS získala v podzimních volbách zpět některé z krajů. Obecně se občanští demokraté podle Fialy chtějí stát rozhodující silou v pravé části politického spektra.

Alexandru Udženiju volilo 239 z 471 z přítomných. Zahradil dostal 113 hlasů a pro senátora Miloše Vystrčila hlasovalo 109 delegátů. Nejužší vedení strany se tak změní. Udženija se stala statutární zástupkyní Petra Fialy. O znovuzvolení se na kongresu v Ostravě uchází celé vedení strany z roku 2013.

„Budu plně podporovat předsedu,“ řekla Udženija. Chce se věnovat zejména podpoře podnikání, průmyslu a energetiky. „Můžu nalézt společnou řeč s živnostníky a malými podnikateli,“ uvedla. Poznamenala také, že se věnovala analýze elektronické evidence tržeb, jak ji v Chorvatsku, kde má kořeny její rodina, okoukal ministr financí Andrej Babiš (ANO), a vnesla toto téma do strany. Pravicová opozice nyní přijetí normy ve Sněmovně blokuje.

Profil Alexandry Udženiji (40)
Datum a místo narození: 8. listopadu 1975 v Bělehradě (Jugoslávie, nyní Srbsko)

Vzdělání: absolvovala studium oboru marketing a management, bakalářský titul získala na pražské Anglo-American College, inženýrský titul na VŠE.

Současné funkce: místostarostka Prahy 2 (pro oblast sociální a zdravotnictví), zastupitelka hlavního města Prahy, předsedkyně klubu zastupitelů ODS v zastupitelstvu hlavního města Prahy.

Praxe: od svých 19 let pracovala v rodinné firmě (její otec Ranko Pecić obchoduje s módou), výkonná ředitelka v rodinné firmě; zastupitelka městské části Praha 2 (od 2006), radní Prahy 2, zastupitelka hlavního města Prahy (od 2010), pražská radní pro oblast majetku a podpory podnikání (2010-13).

Členství a funkce v politických stranách: členkou ODS je od roku 2003, je předsedkyní ODS v Praze 2, zasedá ve výkonné radě strany.

Rodina: je vdaná, s manželem, který je Chorvat, má dvě dcery; její matka je Češka, otec Srb, část dětství strávila v Praze, část v Jugoslávii.

Kdysi nejsilnější vládní strana má nyní zhruba 14 800 členů, což je méně než polovinu ve srovnání s rokem 2010, a ve sněmovně 16 křesel. Průzkumy preferencí jí dávají naději na setrvání ve Sněmovně, v případných volbách by podle některých průzkumů nyní získala zhruba 8,5 procenta, podle jiných i kolem deseti.

Fiala v úvodní řeči kongresu uvedl, že ODS je připravena znovu vládnout, což komentoval předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) slovy o svém zděšení. „Jestli je pan premiér Sobotka zděšen, tak mi to nijak nevadí. Já jsem zase zděšen z toho, jakým způsobem v Česku vládne s panem (šéfem hnutí ANO Andrejem) Babišem,“ reagoval Fiala. Podle Sobotky byla vláda ODS katastrofa a strana dodnes nepochopila, jako moc České republice uškodila.

„Když ODS vládla naposledy, tak to skončilo velkou katastrofou,“ hodnotil premiér. Fiala se už nechce vracet do historie. „Za naší vlády se zvýšila DPH a ostatní daně byly výrazně sníženy. Teď jsme v jiné situaci, ODS, kterou já nyní reprezentuji, je strana, která chce snížit daně, dokonce některé zbytečné daně chceme zrušit,“ uvedl pouze.

Posty řadových místopředsedů v Ostravě obhájili Martin Kupka, Evžen Tošenovský a Miloš Vystrčil, Fialův tým doplní Dagmar Miklošová. V sestavě ODS z uplynulých dvou let žena nebyla, ODS dnešní volbou dvou místopředsedkyň následuje ostatní parlamentní strany, které do svého vedení v poslední době zvolily alespoň jednu. V minulosti ve vedení ODS figurovaly Miroslava Němcová a Libuše Benešová.

Do Ostravy pod heslo „Věříme v Českou republiku“ přijeli ODS jako potenciální konzervativní partneři podpořit předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek i šéf vládní KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

V neděli dopoledne bude kongres pokračovat diskusí, hlasováním o složení širšího vedení strany a závěrečných usneseních.

Profil předsedy ODS Petra Fialy (51)
Datum a místo narození: 1. září 1964, Brno

Vzdělání a akademická kariéra: absolvoval obor český jazyk a dějepis na tehdejší Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Brně (dnes Masarykova univerzita, MU; 1988); docent (1996) a profesor (2002) pro obor politologie.

Praxe: po studiích pracoval jako historik v Muzeu Kroměřížska, redaktor Lidové demokracie nebo nakladatelství Atlantis, spoluzakládal katedru politologie na MU, byl i ředitelem Mezinárodního politologického ústavu MU (1996-2004), krátce vedl Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity a v letech 2004 až 2011 působil jako rektor Masarykovy univerzity, vedl Českou konferenci rektorů (2009-2011); poté byl do května 2012 devět měsíců prorektorem MU.

Angažmá v politice: působil jako hlavní vědecký poradce premiéra Petra Nečase (září 2011-duben 2012), od května 2012 do července 2013 byl jako nestraník ministrem školství v Nečasově vládě; v roce 2013 vedl jako bezpartijní kandidátku ODS v Jihomoravském kraji a stal se poslancem, v listopadu téhož roku vstoupil do strany a v lednu 2014 byl zvolen předsedou ODS.

Rodina: ženatý, má tři děti.
Ostatní:

- Po listopadu 1989 patřil mezi první akademiky, kteří se začali naplno věnovat politologii, v roce 2002 byl jmenován prvním profesorem pro tento obor v ČR. Specializuje se na srovnávací politologii a evropskou politiku. Je autorem nebo spoluautorem řady monografií a 200 odborných studií.

- Do čela ministerstva školství Fiala nastoupil v roce 2012 po demisi Josefa Dobeše (Věci veřejné), jehož ani ne dvouletou éru provázela řada afér. Někdejšímu rektorovi MU se rozjitřenou situaci podařilo poměrně rychle uklidnit.

- Kandidaturu na předsedu ODS ohlásil v prosinci 2013. Ačkoli byl členem strany teprve krátce, podle svých slov s občanskými demokraty ideově spolupracoval už od první poloviny 90. let. Záchranu strany, jež ve volbách 2013 dosáhla nejhoršího volebního výsledku ve své historii a získala jen 16 poslanců, viděl tehdy Fiala v návratu k pravicovému programu.

Bohumil Pečinka: Zdvořilý ústup ODS