Finance chtějí daň vyměřovat automaticky, úředníci mají více kontrolovat

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Ministerstvo financí plánuje, že od roku 2020 zavede automatické stanovení daně podle údajů uvedených plátcem v daňovém přiznání, takzvané samovyměření daně. Cílem je umožnit finančním úřadům více se věnovat kontrolní činnosti a zároveň zjednodušit daňové řízení. Zároveň ministerstvo chystá nový zákon o dani z příjmu, který by měl daňový systém zjednodušit.

Základní myšlenkou opatření je, že daň bude automaticky stanovena ze zákona ve výši, kterou uvedl daňový subjekt ve svém daňovém přiznání. Pokud daňové přiznání nepodá, bude daň stanovena v nulové výši.

Při samovyměření daně by odpadlo čekání na to, jak se úřad vypořádá s podaným daňovým přiznáním, uvedla náměstkyně ministra financí Alena Schillerová. Opatření by podle ministerstva financí měli uvítat například plátci DPH, kteří čekají na stanovení nadměrných odpočtů. Ty by tak měly být vráceny rychleji. Dnes totiž musí na výpočet nadměrného odpočtu čekat, dokud Finanční správa neobjasní všechny pochybnosti, které by případně k daňovému přiznání měla.

Zavedení systému by přitom podle partnera v Daňovém a právním oddělení PwC Petera Chrenka nemělo mít žádný negativní dopad na podnikatele, ani právnické osoby. „Naopak výhodou by měla být například rychlejší výplata nadměrných odpočtů DPH, protože ten se bude vyplácet bez zbytečné prodlevy, ke které dnes dochází při zahajování prověřování a odstraňování pochybností v rámci vyměřovacího řízení, které provádí správce daně před vydáním rozhodnutí o výši daňové povinnosti, či nároku na odpočet,“ potvrdil argumenty ministerstva.

Uvolnění pracovníků

Největší přínos bude mít podle Chrenka změna systému pro finanční správu, která bude moci přesměrovat významnou část zaměstnanců do činností s vyšší přidanou hodnotou, jako jsou například služby klientům, metodická podpora, prověřování přiznání s využitím analytických nástrojů, výběr subjektů pro daňovou kontrolu, samotná daňová kontrola nebo zajišťování a vymáhání inkasa.

„Změní se také sankční systém a bude to znamenat změnu práce pro Finanční správu. Velké množství pracovníků bude možné převést do kontrolní činnosti,“ řekla náměstkyně. Měla by například odpadnout pokuta za opožděné podání přiznání nebo povinnost firem a lidí informovat o tom, že v daném období neměli daňovou povinnost. Tento systém ale současně znamená vyšší odpovědnost subjektů za to, že jimi vyměřená daň je vypočtena správně.

Nepodali jste včas daňové přiznání? Na webu zjistíte, co vás čeká

V novém zákonu o dani z příjmu chce ministerstvo zrušit většinu daňových výjimek, systém zjednodušit a odstranit přebytečnou administrativu. „Nový zákon je velmi nezbytný. Je to jeden z posledních zákonů z devadesátých let, který se nepřizpůsobil vývoji,“ uvedla Schillerová. S novým zákonem o dani z příjmu a zrušením daňových výjimek ovšem narazil již dříve jako ministr financí Miroslav Kalousek.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v souvislosti s novou normou upozornil, že až v ní se bude řešit rušení takzvané superhrubé mzdy. K dalšímu plánům ministerstva financí v daňové oblasti patří podle ministra prosazení pilotního projektu u přenesené daňové povinnosti či zmírnění sankcí u kontrolního hlášení, což již projednává Poslanecká sněmovna. Dále chce ministerstvo vrátit živnostníkům, kteří uplatňují paušální výdaje, možnost daňové slevy na manželku a děti.

Pokyn od Andreje. Finanční úřady protahují registrace plátců DPH