Firem, které chtějí ve velkém propouštět, proti loňsku o třetinu ubylo. Aktuálně je jich 18

Nejvíce firem ohlásilo hromadné propouštění v Praze

Nejvíce firem ohlásilo hromadné propouštění v Praze Zdroj: E15

Nejnovější statistika Úřadu práce ČR (ÚP ČR) ukázala na příznivý trend. V listopadu letošního roku nahlásilo hromadné propouštění celkem 18 zaměstnavatelů. To je o 10 méně, než ve stejnou dobu loňského roku a o 12 méně než v říjnu. Počet lidí, kteří přijdou v rámci hromadného propouštění o práci, klesl v meziročním srovnání o 661 zaměstnanců.

Nejvíce zaměstnavatelů, konkrétně šest, kteří nahlásili v listopadu hromadné propouštění, bylo v Praze. Nejvyšší počet lidí (532), kterých se toto opatření dotkne, nahlásila Krajská pobočka ÚP ČR v Ostravě. Z okresního hlediska je na tom nejhůř Frýdek Místek, kde přijde o zaměstnání 460 lidí.

O hromadné propouštění se jedná tehdy, pokud dostane ve firmě s 20 až 100 zaměstnanci výpověď minimálně 10 lidí. V podniku se 101 až 300 pracovníky to musí být aspoň desetina zaměstnanců a ve společnosti s více než 300 zaměstnanci minimálně 30 lidí.

Před tím, než dá zaměstnavatel výpovědi jednotlivým zaměstnancům, musí o svém záměru písemně informovat, a to nejpozději 30 dní předem, odborovou organizaci, radu zaměstnanců a také příslušnou krajskou pobočku ÚP ČR.

Úřad práce ČR po této informaci nabízí poradenství a pomoc zaměstnancům ještě v době, než k němu fakticky dojde. Variant je několik, včetně nabídky volných pracovních míst či možností rekvalifikace.

Rekvalifikace přitahují

Zájem o rekvalifikace je ze strany nezaměstnaných podle údajů z ÚP značný. Během ledna až listopadu letošního roku jimi prošlo 39 737 lidí. Z toho jich 35 493 nějaký kurz v tomto období ukončilo.

Za jedenáct měsíců poskytl ÚP ČR zájemcům o prohloubení vzdělání či změnu profese celkem více než 231 milionů korun. Částka zahrnuje i prostředky z Evropského sociálního fondu. Pro srovnání loni absolvovalo kurzy 25 199 uchazečů. Úřad jim na ně přispěl celkem 146 miliony korun.

Klienti ÚP ČR nejčastěji volí rekvalifikace zaměřené na základní i speciální počítačové dovednosti, zdravotní a sociální oblast, účetnictví, svářečské kurzy, kosmetické či masérské služby, oprávnění na vysokozdvižný vozík nebo chtějí získat řidičské průkazy (od sk. C).

Nejčastěji se rozhodují pro změnu profese nebo další prohloubení znalostí lidé mezi 20 až 24 a dále 35 až 39 lety. Nejpočetněji jsou mezi účastníky kurzů zastoupeni uchazeči s výučním listem, maturitou a základním vzděláním.