Firmy chtějí dobrovolnou EET výměnou za výhody. Ministerstvo financí to zvažuje

Elektronická evidence tržeb by měla skončit, ale stát zvažuje její zachování na dobrovolné bázi.

Elektronická evidence tržeb by měla skončit, ale stát zvažuje její zachování na dobrovolné bázi. Zdroj: Profimedia.cz

Vláda možná zmírní svůj závazek nadobro skoncovat s elektronickou evidencí tržeb, kterou jako tehdejší ministr financí zavedl od prosince 2016 Andrej Babiš (ANO). Zánik on-line pokladen, které umožňují Finanční správě sledovat platby v restauracích, hotelech a v obchodech, slibovali především občanští demokraté a TOP 09. Hospodářská komora začala požadovat zachování systému na dobrovolné bázi. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ústupek zvažuje, rozhodne do dvou měsíců.

Firmy by však uvítaly, kdyby výměnou za setrvání v EET získaly výhody. „Stimulovat dobrovolnou evidenci tržeb je možné například slevou na dani z příjmů nebo prodloužením některých lhůt, v nichž jsou poplatníci a plátci povinni podávat přiznání nebo hlášení. Mohly by se také snížit frekvence těchto reportingových povinností,“ nastínil šéf odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory Ladislav Minčič.

Sdružení zaměstnavatelů je přesvědčeno, že pokračování dobrovolné EET by nepromarnilo už dříve vynaložené náklady podnikatelů na pořízení a udržování moderních pokladních systémů. Ani stát by podle komory nemusel odepisovat veřejné výdaje na inovaci automatizovaného daňového informačního systému, který provozuje Finanční správa.

Ministerstvo financí nyní chystá návrh novely zákona, kterým by EET na konci roku zrušilo. Předložit ho má v březnu. Evidence tržeb je do 31. prosince 2022 dobrovolná, jak o tom kvůli covidové epidemii rozhodl ještě Babišův kabinet.  

Stanjura vyhodnocuje, za jakých podmínek by bylo možné využívat systém dobrovolně. „Podnikatelé by evidovat tržby mohli, ale nebyla by to povinnost,“ připustil šéf státní pokladny.

Řešení se zamlouvá i Pirátské straně. Souhlasí s tím, aby provozovatelé restaurací či obchodníci, kteří by tržby od příštího roku dobrovolně evidovali, získali benefity. „Logická by byla nižší míra kontroly, což by bylo výhodné i pro finanční úřady, které by se mohly soustředit na nejproblematičtější a podezřelé případy. Musí se ale pořádně promyslet, zda by se to státu vyplatilo,“ řekl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Hospodářská komora je však proti tomu, aby se byť i dobrovolná EET rozšiřovala o bývalou vládou plánovanou 3. a 4. vlnu. „Představa, že se podaří smysluplně regulovat poskytování služeb drobnými řemeslníky v domácnostech klientů, vyvolává otázky. Resuscitovat původní myšlenku EET je mimořádně sporné. Navíc je nezpochybnitelné, že pro malé podnikatele znamená administrativní zátěž,“ uvedl Miroslav Beneš z odboru komunikace komory.

Firmám se příčí i případné obnovení účtenkové loterie zavedené v roce 2017. Takzvanou účtenkovku ukončila exministryně financí Alena Schillerová (ANO) z důvodu úsporných opatření souvisejících s covidem v roce 2020.

„Za někdejší účtenkovou loterií bylo možné pod zdánlivě neškodným zájmem o údajnou soutěživost kupujících tušit i daleko temnější snahu udělat z milionů spotřebitelů pomocníky Finanční správy, ne nepodobné – z totalitní minulosti nechvalně známé – pomocné stráži veřejné bezpečnosti,“ dodal Beneš.

Odborníci připomínají, že z dlouhodobého hlediska nedává EET jako indikátor příjmů nebo obratu pro daňovou správu smysl. Je to dáno spontánním přechodem spotřebitelů i podnikatelů k bezhotovostním platbám, a to nejen v maloobchodu.

Video placeholde
Termín daňového přiznání • Videohub