Programové prohlášení vlády: vyšší limit paušální daně, 200 kilometrů dálnic i nové vězení

Nová vláda ČR v čele s Petrem Fialou (ODS)

Nová vláda ČR v čele s Petrem Fialou (ODS) Zdroj: ČTK / Krumphanzl Michal

Premiér Petr Fiala (ODS)
Petr Fiala (ODS, vpravo) s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN)
3
Fotogalerie

Vláda Petra Fialy (ODS) schválila své programové prohlášení, tedy plán kabinetu pro následující volební období. Prohlášení vychází zejména z koaliční smlouvy, kterou pětice stran představila už v listopadu. Po debatě s jednotlivými rezorty i svazy a odbory nicméně ministři doplnili řadu závazků. Pracovní verzi programového prohlášení, se kterým vláda příští týden předstoupí před poslance s žádostí o důvěru, má deník E15 k dispozici.

Za explicitní závazek vlády označil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) zvýšení ročního limitu příjmů podnikatelů pro odvod DPH ze stávajícího jednoho milionu na dva miliony korun. „Považujeme za logické, aby současně s tímto opatřením stoupl i strop pro možnost využití paušální daně. To je velmi důležitá věc,“ řekl s tím, že tento závazek nově doplnil do programového prohlášení.

Stanjura připomněl, že s nárůstem limitu pro povinnou registraci k DPH, který souběžně rozšíří využití paušální daně, musí souhlasit Evropská unie. Česko se loni v listopadu obrátilo na Evropskou komisi, která musí nejpozději do osmi měsíců zaslat stanovisko Radě EU. Ta má na rozhodnutí další tři měsíce. Teprve pak může kabinet Petra Fialy novelizovat tuzemské paragrafy. Pokud vše půjde hladce, lze to stihnout ještě letos. „Věřím, že naši žádost schválí evropské orgány co nejdříve,“ dodal Stanjura.

Ministr nicméně v programu nevyslyšel apely na revizi daňového systému, v programu se nepíše, jak bude vláda bojovat s inflací, zadlužením a deficitním hospodařením. „Celá oblast dani je spíše takovým součtem přání jednotlivých koaličních stran, nikoli systémový přístup k daňové problematice,“ kritizuje vládu odborový předák Josef Středula, podle kterého by vláda měla otevřít diskuzi. „Není to jen o tom, jak vypadají jednotlivé daňové sazby, ale jak může vypadat daňový základ, jakým způsobem se kdo podílí na daňových výnosech, kdo se na nich nepodílí, jak vypadá daňová solidarita,“ vyjmenoval Středula.

V programu se neobjevily nové oblasti, ve kterých by kabinet chtěl ušetřit. Naopak se například objevil záměr pravidelně valorizovat platby za státní pojištěnce.

Video placeholde
Vláda: Programové priority • Videohub E15

Balíček pro podnikatele

Řada nově doplněných závazků míří na podnikatele. Například ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) chce sestavit balíček, který má zjednodušit podnikání v Česku. Zjednodušit se mají kromě jiného povinnosti, které mají podnikatelé vůči státu.

V programu se také nově objevila podpora startupů, projektů s vysokou přidanou hodnotou, digitální ekonomiky či budování vysokorychlostních sítí. Ministerstvo zahraničí se v programu zavazuje, že bude podporovat české značky v zahraničí a vstup tuzemských firem na nové trhy.

Česko čeká v následujících letech velké změny související se snižováním uhlíkové stopy. Síkela do programu dopsal, že vláda bude prosazovat jadernou energetiku jako nízkouhlíkový zdroj. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) zase doplnil bod o čerpání fondů EU a jejich důležitost zejména pro regiony, které budou postižené ukončením těžby uhlí.

Nové dálnice, železnice i vězení

Velké ambice má kabinet v oblasti dopravy. Oproti koaliční smlouvě se do programového prohlášení dostaly konkrétní sliby a termíny. Do roku 2025 má vláda rozšířit dálniční síť až o 200 kilometrů. Chce také zmodernizovat 290 kilometrů železničních tratí. A do roku 2030 má mít Česko 150 kilometrů nových vysokorychlostních tratí.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) také podporuje výstavbu paralelní vzletové a přistávací dráhy Letiště Václava Havla Praha, která budí velké kontroverze. Do poloviny letošního roku má pak kabinet projednat změny ve slevách na jízdném, které zavedla vláda expremiéra Andreje Babiše (ANO).

Stavět chce i ministerstvo spravedlnosti. Do programu se dostal závazek na výstavbu detenčního ústavu a přípravu výstavby moderního vězeňského zařízení. Kde by mělo stát, program neuvádí. Rezort kromě toho chce nově stanovit pravidla pro vlastnění médií a čerpání prostředků z veřejných rozpočtů ze strany členů vlády.

Covid konečně v programu

Jeden z hlavních úkolů ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) bude penzijní reforma. V programu je nově stanoveno, že bude přijata ve dvou etapách, s první se počítá koncem roku 2023. Není jasné, co jednotlivé etapy obsahují.

Ministerstvo zdravotnictví vyslyšelo kritiku, že v koaliční smlouvě nebyl zmíněn covid. Nyní je mu věnován jeden odstavec, s touto nemocí se obyvatelé podle vlády musejí naučit žít. Do konce ledna chce vláda založit Národní institut pro zvládání pandemie, inspirací je německý Kochův institut. Ministerstvo vnitra hodlá do příštího roku revidovat krizové řízení státu a posílit Ústřední krizový štáb.

Regulace sdíleného ubytování

Bartoš se zavazuje, že do poloviny roku představí revidovaný stavební zákon. Pro účely stavebního řízení má být zaveden institut jednotného environmentálního povolení.

Nově je program ministerstva místního rozvoje doplněn o závazek zavést pravidla sdíleného ubytování. „Pravidla sdílené ekonomiky budou vymahatelná jak pro poskytovatele, tak pro platformy působící na území naší země. Vláda umožní obcím efektivně řešit problematické dopady sdílené ekonomiky, například ušlé příjmy z poplatků za ubytování či vylidňování center měst,“ píše se v programu, který se také nově věnuje cestovnímu ruchu.

V kapitole ministerstva financí je rovněž zakotvena změna rozpočtového určení daní mezi obcemi a kraji. Změnit se mají podíly jednotlivých krajů v souladu s požadavkem Asociace krajů. Vláda chce také sáhnout do daně z hazardu a přerozdělení výnosů mezi obce.