Firmy vítají nový občanský zákoník, mají ale obavy z právní nejistoty

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: reprofoto

Polovina českých firem považuje nový občanský zákoník a zákon o obchodních korporacích za prospěšný. Největší změny soukromého práva za posledních padesát let budou mít na jejich podnikání pozitivní vliv, vyplývá z průzkumu mezi firmami, který provedla advokátní kancelář Ambruz&Dark Deloitte Legal.

Téměř tři čtvrtiny zástupců firem souhlasí s tím, aby nové zákony začaly být účinné od 1. ledna příštího roku. Jenže kvůli nedávnému zamítnutí některých doprovodných zákonů Senátem se podnikatelé bojí právní nejistoty. Tuto obavu v průzkumu uvedlo 69 procent respondentů.

„Skutečnost, že většina firem má ze změn obavy, je s ohledem na aktuální politické dění naprosto pochopitelné. Na rekodifikaci soukromého práva, která se dotkne všech občanů a podnikatelských subjektů, se některé společnosti systematicky připravují už více než rok a do právních změn investovaly nemalé prostředky,“ uvádí Lukáš Poddaný, advokát Ambruz & Dark Deloitte Legal.

Ačkoliv většina podnikatelů považuje rekodifikaci za krok vpřed, mnozí mají k novým kodexům výhrady. Ze 72 procent kladných hodnocení souhlasí bez výhrad 29 procent podnikatelů, zatímco 43 procent hodnotí změny sice pozitivně, přesto jim vadí rozsáhlost obou klíčových zákonů, mnohdy špatná srozumitelnost či možnost zpochybnění dosavadních některých soudních rozhodnutí.

Některým vadí přílišná svoboda

Rekodifikaci odmítá celkem 28 procent podnikatelů, přičemž polovině (14 procentům) i přes některá pozitiva vadí velká smluvní volnost či velká moc v rukou soudů při výkladech konkrétních předpisů. Druhá polovina těch, kteří nesouhlasí, kodexy odmítá úplně s tím, že oba klíčové zákony by měly být přepracovány a jejich účinnost odložena.

Situaci při uvádění nového občanského zákoníku do praxe zkomplikoval Senát, protože odmítl daňové novely, které daňové zákony přizpůsobovaly novému občanskému zákoníku. Senátorům vadily ustanovení o zdanění dividend a investičních fondů, které s občanským zákoníkem nesouvisí.

„Pokud prováděcí zákony v oblasti daní nebudou přijaty a nové kodexy přesto zůstanou účinné od roku 2014, zvýšená právní nejistota by určitě nepřesvědčila veřejnost o potřebě nutnosti změn. V konečném důsledky by si tak nový občanský zákoník nezískal důvěru veřejnosti a pravděpodobně ani profesionálů na samém počátku své existence, což by mohlo vést k dalšímu oslabení důvěry v právní systém České republiky,“ říká Jan Spáčil, partner advokátní kanceláře Ambruz&Dark Deloitte Legal.