Firmy z daňových rájů vytáhly z veřejných prostředků 153 miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert

Společnosti s vlastníky z daňových rájů za posledních pět let vyhrály veřejné zakázky v objemu nejméně 153 miliard korun, a z evropských fondů si rozdělily více než šest miliard korun, z čehož vyčerpaly přes 3,3 miliardy korun. Z veřejných prostředků do firem s vlastníky z daňových rájů a anonymních společností za pět let přiteklo nejméně 200 miliard korun. Upozornila na to analýza Transparency International a poradenské společnosti Bisnode.

„Ve veřejných zakázkách za více než 153 miliard korun v posledních pěti letech zvítězilo 222 společností s matkou v daňovém ráji a 277 firem s vlastníkem v daňovém ráji získalo dotace z evropských fondů,“ uvedl analytik Bisnode Michal Řičař.

Dodal, že 97 procent finančního objemu veřejných zakázek, zhruba 152 miliard korun, získaly společnosti s majiteli z Nizozemí, Kypru a Lucemburska, což jsou destinace, které se využívají k daňové optimalizaci. „Daňové úniky v těchto případech odhadujeme na úrovni jednotek miliard korun,“ konstatoval.

Kolik firmy získaly z veřejných zakázek a fondů EU:
Firmy s vlastníky v daňovém ráji: Anonymní firmy:
Veřejné zakázky: 153 449 697 121 Kč/ bez USA (včetně USA 209 174 312 139 Kč) 38 516 540 685 Kč
Alokace z EU fondů: 6 035 047 907 Kč 8 737 595 135 Kč
Čerpáno z EU fondů: 3 302 131 636 Kč 4 962 477 700 Kč
Celkem odčerpáno: 156 751 828 757 Kč 43 479 018 385 Kč

Zdroj: Analýza Transparency International a Bisnode

Zhruba jedno procento z analyzovaných firem má navíc propojení na politicky aktivní osobnosti. Analýza vazeb mezi životopisnými profily zhruba dvou tisíc politiků i lobbistů, uvedenými v serveru nasipolitici.cz a společnostmi s neprůhlednou vlastnickou strukturou poukázalana desítky aktivních či bývalých spojení. Kontroverzní konexe mezi anonymními daňovými ráji a světem politiky tak lze nalézt například u radních zasedajících v orgánech či managementu realitních a developerských společností.

Ministr v anonymní akciovce

„Nechybí ani případ ministra, který donedávna působil v anonymní akciové společnosti ovládající další firmy získávající zakázky od státních firem, jejíž vlastník se rovněž skrývá za kyperskou společností,“ sdělil Jiří Fiala ze sdružení Naši politici o.s.

Analytik Transparency International Stanislav Beránek poznamenal, že sice neplatí jednoduchá rovnice, že každá offshorová společnost je kriminální, nicméně sousloví „daňový ráj“ má podle něj z minulosti špatný zvuk, jehož váha pak dopadá na všechny.

„ V tuto chvíli nemluvíme o legalitě, ale legitimitě různých forem daňových optimalizací, jejichž náklady pak fakticky platí daňoví poplatníci a spotřebitelé. Debata na tato témata se v mezinárodním prostředí intenzivně vede a my ji chceme přenést i do České republiky,“ uvedl Beránek.

Netransparentní zakázky začal řešit i premiér Jiří Rusnok. Kvůli nákupům státní firmy Čepro si chce předvolat generálního ředitele Jana Duspěvu. Podle Transparency International Čepro zadalo v minulosti zakázky o celkové hodnotě přes čtyři miliardy korun firmě P3Chem, která neobchoduje s nikým jiným a jejíž většinový vlastník sídlí na Kypru. Ta ale informaci označila za nepravdivou a požaduje omluvu po TI i po České televizi.

Češi stahují miliardy ze zahraničí, na srážkové dani se vybralo méně

The New York Times: G20 a daňové úniky