Fischer výrazně zhoršil výhled ekonomiky. Kvůli nedostatku investic

Jan Fischer

Jan Fischer Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Sotva, co se za Miroslavem Kalouskem zavřely dveře, obrátilo ministerstvo financí prognózu vývoje české ekonomiky naruby. Zatímco doposud počítal úřad pro letošek s nulovým růstem, nově svým odhadem posílá domácí hospodářství takřka do pekel: Česká ekonomika by letos měla propadnout o 1,5 procenta. Tak hluboký pád nepředpokládá podle zdrojů E15 žádná česká ani zahraniční banka. Dosavadní prognóza naopak pracovala s nejoptimističtějším číslem na trhu.

Letos by měl hrubý domácí produkt klesnout o 1,5 procenta a příští rok stoupnout o 0,8 procenta. Ještě v dubnu úřad pro letošní rok odhadoval stagnaci a v roce 2014 růst o 1,2 procenta. Odhady ministerstva počítají s pozvolným oživováním ekonomické aktivity ve druhé polovině letošního roku. Hlavním důvodem propadu bude letos podle úřadu pokles tvorby hrubého fixního kapitálu, tedy investic.

„Změna prognózy celoročního růstu HDP je dominantně způsobena výsledkem za první kvartál, tedy událostmi, které se již staly,“ uvádí Michal Žurovec z ministerstva financí. „Pokles HDP v prvním čtvrtletí byl sice hluboký, ale v dalších kvartálech by už měla ekonomika růst, takže celoroční pokles by neměl být tak hluboký, jak uvádí ministerstvo,“ uvádí Václav Franče z Raiffeisenbank.

„Vláda plánuje pomoci hospodářskému oživení právě zvýšením investičních výdajů, především do oblasti vědy, výzkumu, vývoje a dopravní infrastruktury. Ty by neměly zvyšovat deficit vládního sektoru, protože současně chceme šetřit na neproduktivních provozních výdajích,“ uvedl ministr financí Jan Fischer.

V roce 2015 počítá ministerstvo s růstem HDP o 2,2 procenta a v roce 2016 se zvýšením výkonu ekonomiky o 2,6 procenta.

Ministerstvo rovněž uvedlo, že deficit veřejných financí by měl v letošním roce klesnout na 2,8 procenta HDP. Loni byl deficit veřejných financí kvůli jednorázovému zaúčtování církevních restitucí a také problémům s dřívějším čerpáním fondů EU 4,4 procenta.

Úroveň HDP na obyvateleÚroveň HDP na obyvatele při přepočtu pomocí běžného směnného kurzuÚroveň HDP na obyvatele při přepočtu pomocí běžného směnného kurzu | Ministerstvo financiPrůměr původních 12 členů eurozóny=100

Ministerstvo v nové prognóze počítá s menším poklesem domácí spotřeby, a to letos o 0,8 procenta. V předchozí prognóze analytici ministerstva počítali s poklesem o 1,2 procenta.

Problémem pro ekonomiku by podle nových odhadů neměla být letos ani příští rok inflace. Navzdory zvýšení obou sazeb DPH o jeden procentní bod by letos průměrná míra inflace měla dosáhnout 1,6 procenta, v roce 2014 1,4 procenta.

Odhady ministerstva financí (v závorce odhady z dubnové predikce)
Výsledek 2012 Odhad 2013 Odhad 2014
Vývoj HDP -1,2 -1,5 (0) 0,8 (1,2)
Míra inflace 3,3 1,6 (2,1) 1,4 (1,7)
Vývoj spotřeby domácností -2,7 -0,8 (-1,2) 0,4 (1)
Nezaměstnanost 7 7,5 (7,6) 7,6 (7,7)

Nezaměstnanost by se z loňských sedmi procent měla letos zvýšit na 7,5 procenta a v roce 2014 by mohla vzrůst na 7,6 procenta. Úřad ovšem odhaduje míru nezaměstnanosti na základě metodiky výběrové šetření pracovních sil.

Česká národní banka ve své aktuální prognóze z května rovněž zhoršila odhad vývoje ekonomiky. Letos čeká pokles HDP o 0,5 procenta a příští rok růst o 1,8 procenta. Novou prognózu ČNB zveřejní za týden.

Podle České spořitelny tuzemská ekonomika letos klesne o 0,8 procenta, příští rok by měla vzrůst o 1,3 procenta. Komerční banka ve svých posledních odhadech očekává letos propad ekonomiky o 0,8 procenta a příští rok růst o 1,8 procenta. Citibank letos počítá s poklesem o 0,8 procenta a příští rok s růstem HDP o 1,3 procenta.

Hrubý domácí produkt v Česku, eurozóně a USAHrubý domácí produkt v Česku, eurozóně a USAHrubý domácí produkt v Česku, eurozóně a USA | Ministerstvo financiEA12=původních 12 členů eurozóny

Upřesnění Ministerstva financí

„Odmítáme, aby byla změna odhadu vývoje ekonomiky v letošním roce dávána do souvislosti se změnou na postu ministra financí. Makroekonomická predikce ČR je zpracovávána experty odboru Finanční politika, do jejichž práce ministr financí nikterak nezasahuje. Každá predikce navíc zohledňuje všechna relevantní data a informace, jež byly zveřejněny od uzávěrky předchozí predikce, a rozhodně ji tudíž není možné zásadním způsobem měnit ze dne na den,“ uvádí tiskový mluvčí Ondřej Šrámek. „Nesouhlasíme také s tvrzením, že dubnová predikce „pracovala s nejoptimističtějším číslem na trhu“. Není totiž možné srovnávat dubnovou Makroekonomickou predikci ČR s aktuálními prognózami jiných institucí, neboť tyto vycházejí z dat, která v dubnu nebyla k dispozici. Relevantní srovnání s prognózami jiných institucí, které MF provedlo letos v dubnu, naopak ukazuje, že dubnová predikce MF nijak nevybočovala od průměru tehdy dostupných prognóz. Ze zveřejněných výsledků navíc jasně vyplývá, že v době svého zveřejnění nebyl náš dubnový odhad růstu HDP pro rok 2013 tím nejoptimističtějším,“ dodává Šrámek.