Fond pro začínající firmy čelí překážkám

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Projekt polostátního fondu pro podporu začínajících firem, který se má stát klíčovým prvkem české politiky inovací, se potýká s překážkami. Venture kapitáloví investoři by sice měli do fondu vložit polovinu prostředků, ale současná legislativa jim to fakticky neumožňuje. A klíčovou otázkou zůstává, zda by se měli úředníci podílet na řízení tohoto takzvaného seed fondu, nebo management zcela přenechat soukromým investorům.

Ministr průmyslu deníku E15 potvrdil, že legislativní změny budou nutné. Také by chtěl zachovat plán, podle něhož příspěvky státu a soukromých investorů budou v poměru 50 na 50. „Je to ideální varianta,“ řekl Kocourek s tím, že o celém projektu se ale ještě povede diskuze. Stát chce pro začátek do fondu vložit více než miliardu korun z evropských fondů.

Venture kapitálový investor Ondřej Bartoš, který spoluzakládal fond Credo Ventures, upozorňuje, že státní iniciativa může být pro rozvoj investování v Česku prospěšná, ale za určitých okolností také škodlivá. „Záleží na tom, jakou podobu nakonec bude seed fond mít. Nedal bych peníze nikam, kde rozhoduje úředník o tom, kam se peníze investují,“ zdůrazňuje Bartoš.

Ministerstvo průmyslu tuto argumentaci nezpochybňuje, uznává zkušenosti samotných investorů. „Případné špatné rozhodnutí státu by mělo být korigováno soukromým kapitálem,“ řekl šéf odboru mezinárodní konkurenceschopnosti Michal Minčev na úterním semináři ministerstva a zástupců Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Hlavní vizí podle Minčeva je, aby právě finanční sektor včetně venture kapitálu a jednotlivců – byznys andělů podpořil českou konkurenceschopnost. Ministr Kocourek nicméně připouští, že bude složité vše skloubit s pravidly pro investování evropských peněz, která předpokládají důslednou státní kontrolu využití dotací z fondů EU.

Minčev dále uvedl, že důležitou roli při rozvoji dalších „seed fondů“ pro začínající firmy s velkým inovačním potenciálem by měla sehrát také Českomoravská záruční a rozvojová banka.

Základní princip seed fondu spočívá v tom, že státní nebo soukromí investoři kapitálově vstoupí do start-upů a časem své podíly prodají. Vložené peníze se jim tedy se ziskem vrátí. Výhodou přechodu od přímých evropských dotací k této formě podpory je to, že lze finance z fondů EU využívat opakovaně. Důležitou součástí celého projektu je poradenství a koučink pro manažery začínajících firem.