Gripeny spolknou o miliardu více, než tvrdila obrana

Gripeny

Gripeny Zdroj: ctk

Dva měsíce poté, co vláda schválila pronájem švédských stíhaček JAS-39 Gripen, se cena celého kontraktu nafoukla o rovnou miliardu korun. Provoz letounů v příštích dvanácti letech tedy nebude stát 20,4 miliardy včetně DPH a srážkové daně, jak ještě v březnu tvrdilo ministerstvo obrany.

Důvodem je nákup různých zařízení, jako je například utajovaná komunikace, terminál pro přenos datových informací ve formátu NATO, brýle nočního vidění či výcvik pilotů a techniků, který překročí limit vyjednaný se Švédskem.

„I když bude integrace těchto systémů provedena a hrazena švédskou stranou v rámci dodatku smlouvy o pronájmu do roku 2027, jejich samotné pořízení a provoz budou v zodpovědnosti české armády. Cílem je dosažení vyšší úrovně schopností ve všech oblastech činnosti nadzvukového letectva,“ píše se v předkládací zprávě pro Sobotkův kabinet. Ten už s vyšší cenou souhlasil.

Podle úřadu Martina Stropnického (ANO) je částka 21,4 miliardy konečná. „Jde o cenu celého programu, tedy nikoli jen samotného pronájmu čtrnácti stíhaček. K původnímu desetiletému pronájmu za 19,6 miliardy je také třeba připočítat náklady na výcvik personálu nad rámec smlouvy či nákup munice,“ vysvětlil mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Podpis dodatku se chystá na pátek
Přes dva roky trvající jednání se Švédy o prodloužení pronájmu stíhaček Gripen se uzavřou v pátek na letecké základně v Čáslavi. Zástupci švédské a české strany tam podepíší dodatek ke smlouvě, podle něhož bude čtrnáct letounů střežit nebe nad Českem až do roku 2027.

Mezi nejnákladnější položky patří integrace takzvaných schopností air to ground za 300 milionů, průzkumné kontejnery za 220 milionů nebo datové terminály za více než 100 milionů. Na výcvik je vyčleněno asi 170 milionů, na kanonovou munici a řízené rakety pak necelá stovka milionů.

I když rezort obrany ujišťuje, že celková cena se už nezvýší, není jasné, jak to bude s kurzovým rizikem. Splátky už totiž nebudou hrazeny jako dosud v českých, nýbrž ve švédských korunách.

Armáda by však náklady související s případným oslabením tuzemské měny nést neměla. „Předpokladem je zajistit stálý kurz české koruny vůči švédské koruně. Na základě dohovoru se zástupci ministerstva financí by to mělo být řešeno v gesci tohoto rezortu,“ stojí ve vládním dokumentu, jejž má deník E15 k dispozici. Potřebné finanční operace proběhnou ihned po podpisu dodatku smlouvy.