Hampl: Reakce analytiků na intervenci mě překvapila

Viceguvernér ČNB Mojmír Hampl hovořil o inflačním cílení

Viceguvernér ČNB Mojmír Hampl hovořil o inflačním cílení Zdroj: Euro - Martin Pinkas

Výčitky kvůli tomu, že z oslabení koruny budou těžit někteří obyvatlé méně a jiní více, jsou liché. Myslí si to alespoň viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl. "Tak to bohužel chodí při každém měnově politickém rozhodnutí," prohlásil Hampl na dnešním setkání Euro Business Breakfast.

Na akci, která se věnovala hlavně problematice finančního trhu, zprvu nechtěl poslední rozhodnutí bankovní rady ČNB komentovat. Nakonec na něj ale přeci jen přišla řeč. „Reakce publika mě zrovna nepřekvapila, tu jsme čekali. Co mě ale zaráží, jsou reakce některých analytiků. Patří mezi ně hlavně ti, kteří pravidelně dochází na setkání, která v centrální bance pořádáme. Tam se už dlouho diskutuje na téma případné měnové intervence,“ prohlásil Hampl před naplněnou restaurací Mlýnec, kde se konference odehrávala.

Intervenci dnes hájila i samotná ČNB. Ředitel odboru měnové politiky ČNB Petr Král vysvětloval, proč se centrální banka rozhodla zasáhnout. Lidé i firmy totiž podle něj mohou začít s většími nákupy otálet v očekávání, že ceny klesnou ještě více. „V prvním kroku klesající ceny skutečně znamenají, že si lidé mohou koupit za své příjmy a úspory víc. Nicméně při takzvané deflační spirále se ekonomika dostává do útlumu a firmy musejí propouštět či snižovat mzdy,“ uvedl Král.

Hampl: Koruna je srdeční záležitost

Mojmír Hampl se na konferenci vyjádřil se také k rozsahu, v kterém rozhodnutí rady ovlivnilo vývoj kurzu české koruny. I když řada komentátorů považuje intervenci za příliš razantní a obává se skokového růstu kurzu v momentě, kdy opatření skončí, podle Hampla jde o přehánění. „Po pádu Lehman Brothers oslabila koruna přibližně o dvacet procent. To se s dnešní situací nedá vůbec srovnat,“ myslí si Hampl. Reakce si vysvětluje tím, že česká koruna je pro občany stále srdeční záležitostí. „My se ale nemůžeme chovat jako měnoví populisté. Hrozba deflace byla skutečná,“ tvrdí viceguvernér.

Sám si prý nevzpomíná, že by v České republice proběhla takové diskuse na téma měnového opatření centrální banky. I když řada ekonomů a analytiků v poslední době diskutuje nad tím zda je správně nastavený inflační cíl, podobné myšlenky se dosud nikdy neobjevily. „Když jsme inflační cíl před lety snížili ze tří na dvě procenta, nevyšel o tom, pokud vím, jediný článek,“ dodal Hampl.

Jisté je, že na měnové intervenci vydělá samotná ČNB. Podle propočtu E15 hned první den byl její zisk kolem 40 miliard korun. Stalo se tak díky prudkému nárůstu hodnoty devizových rezerv banky v korunovém vyjádření. Centrální banka tím však umořila jen malou část kurzových ztrát, které jí vznikly během let vlády silné koruny.

Intervence ČNB mají své silné odpůrce. Kritizoval je i prezident Miloš Zeman a bývalý prezident Václav Klaus. Ten řekl, že odvolávat se na to, že měnová politika musí plnit inflační cíl, je nesmyslné. „Tento cíl si dali naši bankéři sami, to není žádná shůry posvěcená hodnota. Potřebujeme systémovou změnu v ekonomice, rozumnou rozpočtovou politiku a návrat k normální parlamentní politice. Nepotřebuje devizovou intervenci,“ uvedl Klaus.