Hepčík! Promiňte, to je jen alergie

Hepčík! Promiňte, to je jen alergie

Hepčík! Promiňte, to je jen alergie Zdroj: Shutterstock

Doba, kdy obyčejné kýchnutí nebo odkašlání si, vedlo k téměř hysterickým reakcím okolí a k lynčování za úmyslné šíření covidu, je už naštěstí pryč. Ovšem alergici to nemají lehké ani dnes. Jak zmírnit projevy alergie a usnadnit si život?

Typy alergií a co je vyvolává Alergie může být definována jako nepřiměřená bouřlivá reakce našeho těla na nějakou látku, kterou pak nazýváme alergen. Projevit se může u kohokoliv, v jakémkoliv věku a bez předchozích varování.

Alergie se projevuje různě u každého člověka a také v závislosti na alergenu. Obecně se setkáváme s:

  • alergickou rýmou,
  • zarudnutím, či svěděním očí,
  • dušností,
  • kožní reakcí jako třeba s ekzémem, nebo kopřivkou,
  • pocitem zalehnutých uší,
  • bolestí hlavy.

Známých alergenů je obrovské množství. Nejčastěji jsou to:

  • pyly rostlin, zpravidla v období od dubna do září,
  • hmyzí bodnutí,
  • srst nebo sliny zvířat, případně peří ptáků,
  • roztoče, především jejich výměšky, které se roznášejí hlavně ve formě prachu,
  • plísně,
  • různé potraviny, například laktóza, ořechy, ovoce, lepek a mnoho dalších,
  • různé druhy léků, například penicilin.

Alergenů je samozřejmě mnohem více. V zásadě cokoliv může být pro někoho alergen. Zkusme si dnes udělat malé školení sebeobrany proti pylovým alergenům a hmyzu.

Jak bojovat s alergiemi Nebo spíše jak zmírnit množství alergenů, se kterými se setkáváme. S alergií jako takovou toho totiž moc dělat nelze. Považuje se prozatím za neléčitelný stav.

Sítě do oken a dveří

Základem sebeobrany je fyzicky zabránit styku s alergeny. Sítě proti hmyzu v oknech zabrání v přístupu do bytu i těm nejmenším členům hmyzí říše. Vosy, včely nebo sršni zůstanou pěkně venku, kde mají místa dost. Ani nepříjemní komáři se k nám domů skrz sítě do oken nedostanou.

Zejména pokud bydlíte v rodinném domě, neměli byste zapomenout ani na sítě do dveří. Mají stejný účel – bránit vetřelcům v průniku do našeho domova.

Větrejte raději ráno

Čerstvý vzduch je nutnou podmínkou ke zdravému životu. Ale vyvětrat si přes den? To může vyvolat bouřlivou reakci a desítky kýchnutí za sebou. Kdo to někdy zažil, ví, jak je to vyčerpávající a nepříjemné.

Větrejte tedy v době, kdy pyl ještě nepoletuje vzduchem v takovém množství. Ráno, kdy je ještě rosa, je na to ideální čas. Pokud máte okenní sítě, klidně je nechte na oknech nasazeny i při větrání. Umí zachytit značné množství pylu a nepustí ho dál.

Vždy mějte na dosah své léky

Silná alergická reakce může trvale poškodit zdraví, či dokonce vede ke smrti. Máte-li podezření na alergii, neváhejte navštívit odborníka, který Vám předepíše léky. Nejčastěji jsou to antihistaminika.

Určitě se nesnažte ulevit si tak, že si půjčíte nějaký lék od kamaráda, který je také alergik. Nesprávný lék nejen že nemusí pomoct, ale může dokonce uškodit. Své léky noste vždy s sebou a berte je podle potřeby i preventivně. Vždy podle pokynů lékaře.

Dbejte na zvýšenou hygienu

Časté mytí rukou, denní sprchování a časté mytí vlasů dokáže zázraky. Rukama si často mimovolně saháme na obličej, nejčastěji v okolí úst, nosu a očí. Neumytá ruka s sebou nese značnou dávku alergenů, které si tak sami vpravujeme do těla.

Ve vlasech či vousech se také spousta pylu usazuje. Neumyté vlasy dokáží spolehlivě zajistit nejen bezesnou noc, ale rovnou noc beze spánku.

Noste brýle

Jednoduchá, ale velmi účinná technika jsou brýle. Dokážou odrazit velké množství pylových zrnek, které Vám vítr žene do očí. Kdo nemáte dioptrické brýle, nasaďte sluneční. Prodávají se dokonce brýle s čirými, nedioptrickými skly. Buď jako módní doplněk, nebo jako pracovní ochranné brýle. Ale nebojte se, že budete vypadat jako svářeč – i pracovní brýle už se dělají moc pěkné.

V žádném případě si ale neotírejte podrážděné oči rukou. Užijte čistý kapesníček nebo vlhčený ubrousek. Mnutí zarudlých očí celý problém jen zhorší.

Rouška. Mít, či nemít?

Toť otázka! Nošení roušek je v posledních letech velká otázka do diskuse. V souvislosti s coronavirovou epidemií se řeší, jestli opravdu pomáhají či ne. Že možná tomu viru nějak brání, ale negativní důsledky nošení roušek na naše zdraví jsou možná horší, než si myslíme.

Zejména právě alergici mohou mít s rouškami problém. Na jednu stranu celkem účinně odfiltrují pyl, který tak nemusíme dýchat, ale na stranu druhou – pokud už máme alergickou reakci třeba ve formě senné rýmy, dost obtížně se v roušce vysmrkáte.

Když nebereme v úvahu situace, kdy je nošení respirátoru nebo roušky povinné, je na Vás, abyste zjistili její přednosti, případně slabiny a rozhodli se pro její nošení i mimo předepsané situace.

Mohu se alergie zbavit?

Pokud jste alergik, pak už asi víte, že na internetu je spousta „babských rad“, které radí, jak se alergie zbavit. Žádná ale nefunguje. Určitou naději dává například léčba alergenovou imunoterapií, vhodná pro alergii na pyly, plísně, nebo také roztoče. 

Než ale budeme umět alergie léčit, jsou na doma nejlepší sítě do oken, na ven brýle, umyté ruce a vlasy a Vaše léky.