Hlasy pro Švejnara si rozdělí dva expremiéři

Jan Švejnar

Jan Švejnar Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Jeden z favoritů přímé volby hlavy státu, o jehož angažmá v politice se spekuluje už od roku 1997, ekonom Jan Švejnar si po několikaměsíčním váhání svoji kandidaturu definitivně rozmyslel. Včera oznámil, že bude pokračovat v akademické a poradenské činnosti.

„Plánuji se i nadále aktivně podílet na veřejném životě naší země. Zejména cítím potřebu se intenzivně věnovat výzkumu a tvorbě hospodářské politiky, která je v současné krizi klíčová pro další vývoj republiky, Evropy a globální ekonomiky,“ vysvětlil své rozhodnutí neúspěšný uchazeč o Hrad z roku 2008, který jen těsně prohrál s Václavem Klausem.

Podle odborníků Švejnar nejvíce pomohl expremiérům Janu Fischerovi a Miloši Zemanovi, kteří mají podle průzkumů největší šance na postup do druhého kola volby. „Čekáme, že příznivci Jana Švejnara nezůstanou doma a nesníží tak očekávanou volební účast. Své hlasy rozdělí mezi kandidáty, kteří jsou vnímáni jako nezávislí, nestraničtí,“ řekl sociolog a ředitel společnosti Factum Invenio Jan Herzmann. Asi dvě třetiny hlasů dostane Fischer a menší část Miloš Zeman (SPOZ) či bývalý ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý, odhadl Herzmann.

„Beru to na vědomí, není to pro mne překvapením,“ stručně komentoval odstoupení svého soupeře Fischer. „Je mi líto, že nabídka pravicových kandidátů se poněkud zúžila,“ konstatoval Zeman.

Podobně jako Fischera nepřekvapil Švejnarův krok ani kandidáta ČSSD Jiřího Dienstbiera. „Je pozdě na to, aby začal shánět podpisy a organizovat si zázemí. Bylo to logické završení,“ poznamenal. Právě mezi Dienstbierem a Švejnarem socialisté na jaře vybírali, Švejnar se však odmítl účastnit volebních mítinků strany s odůvodněním, že hledá širší politickou podporu.

Čtěte také:

Švejnar se rozhodl: do volby prezidenta nepůjde

Největší podporu v prezidentské volbě má Jan Fischer

Zeman dá za kampaň přes 15 milionů, lidem pošle svůj "životní příběh"

Do vrcholové politiky měl Švejnar nakročeno několikrát. V roce 1997 po pádu vlády Václava Klause byl kandidátem na post premiéra úřednického kabinetu, nakonec se jím ale stal Josef Tošovský. V roce 2008 měl Švejnar jako uchazeč o Hrad podporu ČSSD, Strany zelených a senátorských klubů SNK ED a Klubu otevřené demokracie. Na podzim 2009 ho navrhovali zelení na funkci eurokomisaře.

Průzkumy stále vede Fischer

Kandidovat na prezidenta už chce rovná dvacítka lidí. Vedle politiků, ekonomů, diplomatů i bývalý šéf rozvědky, hudební skladatel, sochař či kartářka a vědma. Stále pestřejší paleta uchazečů však průzkumy veřejného mínění neovlivňuje. Podle posledního šetření agentury Median stále vede Jan Fischer, jemuž vyjadřuje podporu 34 procent lidí. Druhý je Miloš Zeman, který by získal přes 20 procent hlasů. Třetí místo se zhruba deseti procenty patřilo právě Janu Švejnarovi. Podobné výsledky přineslo i srpnové šetření Factum Invenio.