Hlavní události voleb ve zkratce

Volby přinesly i řadu překvapení a nepředpokládaných výsledků

Volby přinesly i řadu překvapení a nepředpokládaných výsledků Zdroj: ctk

Mimořádné sněmovní volby přinesly i několik výsledků, za které by předem nedal ruku do ohně sebeznalejší politolog či prognostik.

Nezájem voličů

V letošních volbách byla druhá nejnižší volební účast - 59,5 procenta. Méně lidí přišlo jen v roce 2002, kdy k urnám dorazilo 58 procent voličů.

Sedm stran a hnutí

Do Sněmovny se dostalo poprvé v historii voleb v ČR sedm stran a hnutí, dosud ve volbách od roku 1996 uspělo jednou šest politických subjektů, třikrát pět a jednou čtyři. Při volbách v červnu 1992, kdy se volilo ještě do České národní rady, ale dostalo své zástupce do Sněmovny dokonce osm kandidátek.

Ano a Úsvit

Výrazně uspělo před dvěma roky založené hnutí ANO 2011 podnikatele Andreje Babiše, které skončilo druhé se ziskem 18,6 procenta hlasů, což bylo nejvíce hlasů ve volbách pro nově založený subjekt od roku 1996. Uspěl i teprve letos založený Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury (získal 6,9 procenta).

Posílení komunisté

V porovnání s výsledky minulých voleb posílili z tehdejších sněmovních stran pouze komunisté - skončili opět třetí (v 2010 byli čtvrtí), dosáhli nejvyššího procentního zisku od voleb v 2002 (14,9 procenta, v 2002 měli 18,5 procenta). Budou mít o sedm poslanců více.

Nejtěsnější rozdíl

Vítěze a druhého v pořadí letos dělil vůbec nejtěsnější rozdíl - ČSSD porazila hnutí ANO 2011 jen o 1,80 procenta, při minulých volbách byl ale rozdíl mezi první ČSSD a druhou ODS podobný: 1,86 procenta.

Rekordně slabý vítěz

Na vítězství ve volbách letos stačil rekordně nízký zisk hlasů, nejúspěšnější ČSSD volilo pouze 20,45 procenta lidí. Dosud nejnižším ziskem vítězné strany bylo 22,08 procenta také pro ČSSD v minulých volbách v roce 2010.

Propad ČSSD

Oproti minulým volbám ČSSD ztratila 138 438 voličů (v roce 2010 jí volilo 1 155 267 lidí). Její letošní výsledek 20,45 procenta je od roku 1996 nejhorším. Sociální demokraté tak přišli o šest poslanců.

ODS nejhůře v historii

Velmi výrazně si pohoršila ODS, její letošní výsledek (7,72 procenta) je vůbec nejhorší v historii strany. V minulých volbách získala 20,22 procenta. ODS tak ubylo 37 mandátů.

Návrat lidovců

Do sněmovny se po třech letech vrátila tradiční parlamentní strana KDU-ČSL, jež získala 14 poslanců, což je o jeden mandát více, než ve volbách v roce 2006.

Rekord za hlasy

Letošní volby byly rekordní i z pohledu stran, které mají nárok na peníze od státu za voličské hlasy. Potřebnou hranici 1,5 procenta překonalo hned 11 subjektů.

Skokanem je Schwarzenberg

Vítězem v počtu získaných preferenčních hlasů se v absolutních číslech stal předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který jich v Praze dostal 37 794. Schwarzenberg byl vítězem co do preferenčních hlasů i v minulých volbách, kdy jich ale dostal o zhruba 8 tisíc více (46 087).

Ze senátora poslancem

Lídr hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura po zvolení do Poslanecké sněmovny složí mandát senátora na Zlínsku.

Z vlády dva poslanci

Ze členů současné vlády byli do Sněmovny zvoleni šéfka resortu spravedlnosti Marie Benešová (za ČSSD) a ministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský (za KDU-ČSL).

Pět hejtmanů do Sněmovny

Poslanecký mandát získalo i pět sociálnědemokratických hejtmanů - Jiří Zimola (Jihočeský), Milan Chovanec (Plzeňský), Josef Novotný (Karlovarský), Jiří Běhounek (Vysočina) a Michal Hašek (Jihomoravský).

Třicet šest nestraníků

Do Sněmovny bylo zvoleno 36 nestraníků, což je od roku 1996 jednoznačně nejvíce, ještě před třemi lety získalo mandát pouze 20 nestraníků. Do sněmovních lavic kromě nich letos zasednou členové rekordních 13 politických subjektů (ČSSD, KSČM, ANO 2011, TOP 09, ODS, KDU-ČSL, VV, Starostové a nezávislí, Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, Severočeši.cz, Starostové pro Liberecký kraj, Občané 2011 a Východočeši).