Hradní stráž přešívá uniformy

hradní stráž

hradní stráž Zdroj: E15

Uniformy Hradní stráže projdou největší změnou od roku 1990, kdy je vojáci začali nosit místo fádních zelených mundúrů. Jejich autor, kostýmní a filmový výtvarník Theodor Pištěk, totiž uspěl v dlouhých tahanicích s ministerstvem obrany o svá autorská práva.

Od příštího roku musí stejnokroje hradní stráže odpovídat Pištěkovým barevným předlohám, které pracují s netradičními barvami i symbolikou.

Asi nejviditelnější změnou projde hodnostní označení na náramenících, lidově řečeno frčky. Zatímco dosud Hradní stráž i Vojenská kancelář prezidenta republiky používala zlaté pěticípé hvězdy, nově budou na uniformách nosit nižší důstojníci třícípou hvězdu. Z čepic a klobouků pak hodnostní označení zcela zmizí. Samotné nárameníky budou barevnější – přibude například červená výšivka inspirovaná legionářskými stejnokroji.

Označení důstojníkůOznačení důstojníků | repro - e15

Nové hodnostní označení
Resort obrany vyčíslil náklady na úpravu uniforem na 2,5 milionu korun. O dodatečné peníze ale nejde, protože s touto částkou počítal již loňský a letošní vojenský rozpočet a zbytek dostane Hradní stráž z centrálních skladů. Týká se to třeba třícípých hvězd, které již dnes armáda používá.

Současný letní reprezentační stejnokroj Hradní stráže

Uniformy přešité podle přesných Pištěkových pokynů se na Hradě objeví ještě za prezidentování Václave Klause, který přitom patří mezi velké kritiky slavnostních stejnokrojů. Ty si objednal jeho předchůdce Václav Havel. Krátce po svém nástupu do prezidentského úřadu v roce 2003 o Pištěkových uniformách Klaus prohlásil, že jsou „trochu nadsazené, trochu umělé, trochu nepatřičné, trochu nestandardní“. Pištěkovy stejnokroje se nelíbily ani některým vysloužilcům. Třeba nedávno zemřelý veterán Tomáš Sedláček označil hradní uniformy za „cirkusové“.