Hypotéky jsou nejlevnější v historii, úroky klesly na 2,81 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Slama

Průměrná úroková sazba hypoték v květnu propadla na 2,81 procenta, a dostala se tak opět na nejnižší hodnotu za dobu sledování ukazatele. Předchozí minimum bylo letos v dubnu, kdy průměrná sazba činila 2,88 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

V květnu si do bank přišlo sjednat hypoteční úvěr 8103 klientů. Zájem o hypotéky tedy znovu roste. Smlouvu o hypotečním úvěru totiž uzavřelo o 910 lidí víc než v dubnu. V květnu vzrostly i objemy, ty se vyšplhaly na 13,42 miliardy korun, což je proti dubnu růst o 1,5 miliardy korun. Nejde ale o letošní rekord. Ten stále drží březen, kdy celkové objemy přesahovaly 13,79 miliardy korun.

Vzhledem k tomu, že akční nabídky bank jsou platné většinou nejen pro květen, ale i pro červen, očekává Fincentrum další snížení úrokových sazeb u hypoték, tudíž i další rekord ukazatele Hypoindex.

Síla hromadných akčních nabídek

„Díky hromadným akčním nabídkám získávají dříve prakticky nedosažitelné 'sazby od' uvedené v úrokových lístcích nový význam. Zatímco v minulosti šlo o sazby téměř nedosažitelné, aktuálně je skoro nerozumné nepokusit se vyjednávat o sazbu ještě nižší,“ uvedl analytik Fincentra Josef Rajdl. Dodal, že klienti, kteří splácejí hypotéky za současné sazby a které banky naučily, že si mohou říci o výraznou slevu, už nebudou ochotni přijmout pasivně jakoukoliv sazbu při budoucích vyšších úrovních.

vývoj hypoindexu v květnuvývoj hypoindexu v květnu | mscVývoj Hypoindexu

V tuto chvíli jsou sazby velice blízko svého dna s ohledem na výnosnost poskytování hypotečních úvěrů pro banku, řekl analytik Broker Consulting Martin Novák. Prostor pro snižování sazby tu podle něj ještě je, ale pouze na úkor marže jednotlivých bank. Úrokové sazby snižují především kampaně, které se v Hypoindexu promítnou s určitým doběhem. „V období prázdnin očekáváme spíše klid a přípravu na poslední kvartál roku 2014, kdy se banky zase začnou o klienta prát,“ dodal.

Banky se snaží klienty lákat na výrazně nízké úrokové sazby. Například UniCredit Bank nabízí úrokovou sazbu 1,99 procenta ročně s dvouletou fixací. Přitom ty jednoleté se pohybují i kolem čtyř procent a tříleté jsou mírně pod tříprocentní hranicí.