Imunitní výbor bude o vydání Bárty rozhodovat zřejmě už v úterý

Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: ctk

Sněmovní mandátový a imunitní výbor bude rozhodovat o vydání poslance Víta Bárty (VV) v kauze možného uplácení bývalých poslanců VV na svém nejbližším zasedání. Šéf výboru Jeroným Tejc uvedl, že to bude nejpíš již v úterý. Policie požádala rovněž o vydání poslance a exčlena VV Jaroslava Škárky, který si měl některé obálky od Bárty ponechat.

Otazníky podle Tejce ale zůstávají nad tím, kdy se žádostí bude zabývat plénum sněmovny. Tejc si není podle svých slov jistý, jestli to může být už na mimořádné schůzi 12. a 13. července, legislativní výklady se na v tom prý liší. Také podle předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové není tento termín příliš reálný. Výbor by prý musel rozhodnout do konce června. Další schůze poslanců by se mohla uskutečnit od 30. srpna.

Tejc také připomněl, že každý může hlasovat podle svého uvážení, doporučení vedení je tedy nezávazné. V této souvislosti vzpomněl případ poslance Stanislava Humla, kdy prý na výboru a plénu hlasoval pro jeho vydání, ale dopadlo to opačně. Svoje vydání sněmovnou tenkrát přitom žádal i sám poslanec Huml, píše dále Mediafax.

Klasnová se ocitla v těžké situaci

Místopředsedkyně strany VV a Poslanecké sněmovny Kateřina Klasnová uvedla, že se žádostí policie by se měli seznámit nejprve členové mandátového a imunitního výboru (Jana Drastichová, Karolína Peake) a jejich zprávou se bude zabývat poté poslanecký klub VV. Mediafax také připomíná, že Klasnová se nachází při rozhodováná ve velmi komplikované situaci. Na jedné straně je ve straně, která má ve svém poslání boj proti korupci, na druhé ale bude rozhodovat o svém manželovi. Jeho vydání by pak mohlo dojít až k Bártově uvěznění.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík řekl, že pokud je v případu nějaké podezření, není důvod oba poslance nevydat, aby mohli v policejním vyšetřování příležitost očistit své jméno. Pro Bártovo a Škárkovo vydání se vyslovila také Němcová.

Detektivové Bártu podezřívají, že se snažil uplatit dva bývalé stranické kolegy Jaroslava Škárku a Kristýnu Kočí. Policisté ani státní zastupitelství žádost o vydání nechtěli komentovat.Škárka počátkem dubna řekl, že od září pobíral měsíčně 55 tisíc korun za loajalitu a dostal prý také 170 tisíc přímo od Bárty. Kočí tvrdila, že od Bárty dostala půl milionu korun. Podle Bárty to nebyly úplatky, ale půjčky. Škárka a Kočí byli později ze strany vyloučeni.

„Jsem nevinen a jsem přesvědčen, že k tomuto výsledku povede i vyšetřování celé kauzy. Doposud mám veškeré informace pouze z médií, a dokud se neseznámím s podstatou obvinění, jen těžko se k tomu mohu jakkoli vyjadřovat,“ napsal ve stručném prohlášení Bárta. Škárka prohlásil, že se svým vydáním nemá problém, pokud v jeho případě skutečně jde o kauzu údajného uplácení. „Z mé strany nešlo určitě o to, že bych si ten úplatek chtěl ponechat,“ doplnil.

Podle listu se o tom, zda má být Bárta stíhán, rozhodovalo na čtvrteční schůzce detektivů a žalobců, která trvala několik hodin. Nakonec se obě strany shodly. „Obsah spisu je příliš vážný, než abychom s žádostí čekali,“ sdělil deníku Dnes vysoce postavený zdroj. Policie ani státní zastupitelství se k žádosti o Bártovo vydání nechtěly vyjadřovat, informaci však nepopřely.