Index ČS: Podmínky pro firmy jsou v Česku nadprůměrně dobré

Ukončit v Česku podnikání není jen tak (Foto: Profimedia).

Ukončit v Česku podnikání není jen tak (Foto: Profimedia). Zdroj: Profimedia

Podnikatelské prostředí v České republice je osmé nejvstřícnější ze všech 27 zemí Evropské unie. Vyplynulo to z aktuálního Business Indexu České spořitelny, který porovnává pro firmy důležitá kritéria, jako jsou ceny energie či výše úroků. První místo v celkovém hodnocení obsadilo Estonsko, naopak nejméně přátelské prostředí najdou podnikatelé v Itálii.

Index posuzuje dohromady sedm kritérí. Tuzemská ekonomika si vede nejlépe ve dvou z nich: ve výši efektivní daňové sazby a v očekávaném růstu HDP. V obou případech skončila osmá. Naopak propadla u cen elektřiny (20. místo) a nákladů na založení firmy (19 místo). Překvapivý není ani mizerný výsledek v rámci hustoty dálniční sítě, tady Česko obsadilo až 16. místo. Index hodnotí ještě průměrné náklady na práci (9. místo pro ČR) a výši úrokových sazeb u úvěrů (12. místo).

Business Index ČS v roce 2012Business Index ČS v roce 2012 | CS

Celkově se na předních příčkách Business Indexu pro rok 2012 objevují noví členové EU. „Nejatraktivnější oblastí pro investory je Pobaltí, a s výjimkou Maďarska i země střední a východní Evropy,“ uvedl manažer kanceláře pro EU České spořitelny Jan Jedlička.

Naopak západní Evropa má i přes lepší infrastrukturu a nižší úroky u půjček slabé vyhlídky růstu HDP, vysoké zdanění a drahou pracovní sílu. „Pro investory tedy není tolik přitažlivá,“ doplnil manažer.

Česká spořitelna začala index vytvářet letos na podzim a dnes ho zveřejnila poprvé. „Stále cítíme hlad po objektivních informacích. Business Index by měl podnikatelů pomoci rychle se zorientovat, ve které zemi jsou například nejnižší daně, nejlevnější náklady práce nebo nejlepší růstové vyhlídky,“ vysvětlil Jedlička.

Experti ČS vycházeli při výpočtech indexu pouze z oficiálních statistik Eurostatu, Evropské komise, Světové banky a Mezinárodního měnové fondu.