Inflace v červnu překročila 17 procent, potraviny zdražují ještě rychleji

Ceny potravin meziročně vzrostly téměr o pětinu.

Ceny potravin meziročně vzrostly téměr o pětinu. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Inflace pokračuje ve svém růstu, v červnu spotřebitelské ceny v meziročním srovnání rostly o 17,2 procenta. Meziměsíčně vzrostly spotřebitelské ceny v červnu o 1,6 procent. Růst cen táhly vzhůru hlavně náklady na bydlení a ceny potravin. Ty meziročně vzrostly téměr o pětinu.

Nejvýrazněji oproti minulému roku podražil zemní plyn, téměř o 58 procent. Tuhá paliva a elektřina zdražily zhruba o třetinu, teplo a teplá voda byly proti loňskému červnu dražší o 18,1 procenta. Za pohonné hmoty lidé platili o 47,5 procenta více.

„Přestože lidé omezují svou spotřebu, růst cen dál zrychluje. Tento vývoj pravděpodobně vyvolá recesi v české ekonomice, která nakonec povede ke zkrocení domácích inflačních tlaků,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. Dovážená inflace ze zahraničí, která má zdroj především ve vysokých cenách energetických a zemědělských komodit, nás však může trápit po delší dobu,“ dodává.

„Relativně pozitivní zprávou je, že meziměsíční tempo inflace kleslo na 1,6 procenta z květnových 1,8 procenta, po sezónním očištění dokonce na 1,5 procenta. Nicméně, jádrová inflace po sezonním očištění sice mírně, ale opět zrychlila. Je velmi pravděpodobné, že celková inflace za letošní rok bude atakovat 20 procent,“ odhaduje hlavní ekonom skupiny DRFG Martin Slaný. Představa, že jde o mimořádnou a omezenou inflační periodu, je podle něj zcestná.

„Extrémně napjatý trh práce, vysoké deficity veřejných rozpočtů, nulové fundamenty pro posilování koruny (bez devizových intervencí) a mezinárodní situace jsou faktory, které zásadní pokles inflace neumožní. Vysoká inflace tu bude s námi delší dobu, dokud neprojde trh práce očistnou krizí a zároveň vláda neprovede zásadní fiskální konsolidaci,“ dodává Slaný.

Zdražování v Česku - Vývoj cen základních potravin od roku 2015 do poloviny roku 2022

Video placeholde
• Videohub

Z jednotlivých potravin se výrazně zvýšily například ceny mouky, a to o téměř 70 procent. Chleba zdražil o 28,6 procenta, drůbeží maso o třetinu, polotučné trvanlivé mléko o 42,3 procenta, máslo o 55,8 procenta, ostatní jedlé oleje o 58,7 procenta a cukr o 41,3 procenta. Ceny stravovacích služeb byly vyšší bezmála o čtvrtinu.

Podle analytiků Raiffeisenbank inflace zaznamená svůj meziroční vrchol v červenci, kdy dosáhne. „Očekáváné zvýšení cen dodavatelů energií vyústí v další svižný nárůst minimálně nad 18 procent,“ uvedla analytička banky Lenka Kalivodová. Ani po zbytek roku však inflace pravděpodobně neklesne pod 16 procent, odhadla.