Inspekce: Každý třetí den v Česku zemře zaměstnanec na pracovišti

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Archiv/Euro

Prakticky každý třetí den dojde v Česku k úmrtí na pracovišti. Oproti loňsku smrtelných úrazů přibylo. Letos zemřelo během práce 97 lidí, což je o 21 více než ve stejném období loňského roku. Ukazují to aktuální statistiky Státního úřadu inspekce práce. Podílí se na tom i oživení ekonomiky a růst zaměstnanosti.

„Na vyspělou zemi, jakou je Česká republika, se jedná o velice vysoké číslo,“ uvedla dnes ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová k počtu smrtelných úrazů. „Chceme spolupracovat s investory, kteří v Česku vytváří nová pracovní místa. Ale nechceme pracovní místa za každou cenu,“ řekla šéfka resortu s tím, že trvá na tom, aby byla místa bezpečná.

Celkově ovšem v Česku úrazů ubylo. Za prvních devět měsíců roku se zranilo 27 277 lidí. Od loňského ledna do září jich bylo o zhruba čtyři tisíce více. Podle generálního inspektora Státního úřadu inspekce práce Rudolfa Hahna se ale stále jedná o vysoká čísla. „Počet úrazů klesá tak pomalu, že v podstatě stagnuje,“ uvedl. S ekonomickým růstem se podle něj zvyšuje zaměstnanost i výroba, a to generuje pracovní úrazy. Pozitivní vliv má naopak zavádění nových technologií.

Kritický střední vek

Statistiky zároveň ukazují, že úrazy se nejčastěji stávají zaměstnancům ve věku od 36 do 40 let. Kritickým dnem je pondělí, konkrétně mezi desátou a jedenáctou hodinou dopoledne. Nejvíce smrtelných úrazů - celkem osmnáct - se stalo ve Středočeském kraji. Co se týče smrtelných úrazů, jsou nejrizikovější skupinou zaměstnanci ve věku od 41 do 45 let. Důvodem bývá především podcenění rizika.

Problematická je podle Hahna hlavně manipulace s materiálem, a to jak ručně, nebo za pomoci jeřábů nebo kladkostrojů. K úrazům dochází také na staveništích, především u výkopových prací a prací ve výškách.

Odškodné za pracovní úraz či nemoc bude vyšší