Koruna oslabila. Investory vyděsila jednomyslnost bankovní rady, tvrdí ekonom

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

Česká měna navzdory zvýšení úrokových sazeb oslabila vůči euru. Závěr ji zastihl na úrovni 25,67 korun za euro, za den ztratila devět haléřů. Vyplývá to z informací na serveru Patria Online. Bezprostředně po oznámení České národní banky o zvýšení sazeb koruna oslabila o dva haléře, později během tiskové konference guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka ztratila dalších šest haléřů. Možnou příčinou je jednomyslné rozhodnutí rady ČNB, míní ekonom Lukáš Kovanda.

Bankovní rada ČNB dnes rozhodla o zvýšení základní úrokové sazby, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, o čtvrt procentního bodu na 1,25 procenta. Rozhodnutí bylo jednomyslné, uvedl Rusnok na tiskové konferenci. V případě, že koruna bude setrvávat na slabších úrovních a v české ekonomice budou přetrvávat tlaky na růst cen, nelze vyloučit další zvýšení úrokových sazeb v letošním roce, dodal.

Za propadem koruny může stát i jednomyslné rozhodnutí rady centrální banky. "Nabízí se vysvětlení, že za jistých okolností mají jednomyslná rozhodnutí té či oné centrální banky kontraproduktivní důsledek. Investoři si totiž mohou pomyslet cosi v tom smyslu, že už je situace asi fakt vážná, když se bankéři shodují „jako jeden muž“, okomentoval hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Stejná situace podle ekonoma nastala i ve Velké Británii, kde také došlo ke zvýšení sazeb. "Tato jednomyslnost navzdory zvýšení sazby mezi investory vyvolala další nejistotu a jali se liber raději zbavovat. Méně je někdy více. Pokud by hlasování v Bank of England nebylo tak jednoznačné, investoři by si to možná nevyložili až jako panickou situaci a libry by si ve větší míře podrželi," míní Kovanda.

Jinými slovy – investoři si podle ekonoma mohou myslet, že centrální banka je ve vleku globálních sil, které nedokáže ovládat.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka je ČNB ohledně posilování koruny méně optimistická než dříve. Trh podle něj nebyl nastaven na to, že sazby mohou brzy znovu stoupnout. Koruně tento výsledek k posílení nestačil. "Spíše to vypadá na výběr zisků, které měna nasbírala za posledních pár týdnů. Slábnou však i okolní měny v regionu při celkově nepříznivé situaci ve světě," dodal Vlk.

Komerční banka po dnešních informacích ČNB zůstává u svého dosavadního výhledu, který předpokládá jenom jedno zvýšení úrokových sazeb, a to letos v listopadu. Podle ekonomky banky Moniky Junicke je velice pravděpodobné, že nakonec bude kurz koruny ve třetím čtvrtletí silnější, než centrální banka v prognóze předpokládá.

Česká měna oslabila i vůči dolaru, a to o dvacet haléřů na 22,11 korun za dolar.