Irák by od Česka koupil nové L-159, vyřazené ale nechce

L-159 (Foto Profimedia.cz)

L-159 (Foto Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Šance prodat Iráku vyřazené podzvukové letouny L-159 jsou podle všeho stále menší, blízkovýchodní země i nadále trvá na nových strojích. I když koncem loňského roku uzavřela předběžnou smlouvu s Aerem Vodochody, ani po jednání premiéra Petra Nečase s jeho iráckým protějškem Núrim Málikím není jasné, zda se obchod uskuteční.

„Pan premiér potvrdil, že Irák má zájem na nákupu českých bitevních a cvičných letounů L-159,“ řekl dnes Nečas. Dodal, že ministři obrany obou zemí budou nyní „velmi intenzivně“ pracovat na doladění podrobností. Málikí k tomu uvedl, že s Nečasem došli „k určité domluvě“. Prý však stále nejsou vyřešeny některé technické otázky.

Podle zdrojů blízkých jednání je určitá možnost, že by se česká armáda mohla zbavit alespoň několika vyřazených strojů, které by nechala přestavět na dvoumístné cvičné. Součástí nabídky má být i výcvik iráckých pilotů českými instruktory. „Jednání neskončila, uvidíme, jak dopadnou. I když samozřejmě Iráčanům do hlavy nevidíme, není příliš reálné, že by se něco rozhodlo do konce roku,“ uvedl nejmenovaný úředník.

Málikí připomněl, že USA nabízejí jeho zemi stíhačky F-16. Pořízení nadzvukových letounů by podle něj mohlo pomoci Bagdádu v rozhodnutí, na koho se obrátit s žádostí o dodávku cvičných strojů. L-159 jsou přitom pro výcvik na F-16 vhodné. Česká vláda a Aero však mají silného protihráče. Výrobce F-16 Lockheed Martin podporovaný Washingtonem nabízí Iráku ve spolupráci s korejskou Korea Aerospace Industry cvičné T-50 Golden Eagle.

Golden Eagle mají časový náskok

Z loňského rozhodnutí Bagdádu koupit nové cvičné letouny má těžkou hlavu i vodochodská továrna. Ta plánovalo, že přestaví 36 bitevníků vyřazených českou armádou na 24 cvičných. Tím by získala výrazný časový náskok před konkurencí, protože výroba nových letounů je mnohem náročnější. Teď je však pozice Aera zcela opačná. „Irák trvá na tom, že chce stroje co nejdříve. Aero je může i s ohledem na své subdodavatele vyrobit v rozmezí 39 až 55 měsíců. Jenže jeho jihokorejský konkurent Korea Aerospace Industry nabízí dodávku prvního T-50 Golden Eagle už za 29 měsíců,“ řekl dobře informovaný zdroj ze zbrojařských kruhů.

Korejský letoun KAI T-50 Golden Eagle, vážný konkurent českých L-159Korejský letoun KAI T-50 Golden Eagle, vážný konkurent českých L-159 | wikimedia.orgKorejský letoun KAI T-50 Golden Eagle, vážný konkurent českých L-159

Česko v uplynulých letech neúspěšně jednalo o odprodeji přebytečných bitevníků například s Bolívií, Chile, Indonésií, Mali, Nigérií, Alžírskem nebo Jordánskem. Prakticky vždy ale narazilo na USA, které odmítly vydat souhlas s vývozem amerických vojenských technologií, jimiž jsou letouny doslova napěchované, do těchto zemí.

Spolupráce nejen ve vojenství

Vedle L-159 nabízí Česko Iráku také spolupráci v oblasti údržby a modernizace vojenské techniky, jako jsou tanky T-72 či vrtulníky ruské výroby Mi-17 a Mi-24. Málikí s Nečasem se včera rovněž zmínili o nové smlouvě uzavřené mezi ministerstvy průmyslu obou zemí, jejímž cílem je mimo jiné zřízení smíšeného výboru pro přímou podporu kontaktů mezi podnikateli. Premiéři vidí možnosti v rozvíjení irácké infrastruktury, dopravě, zemědělství, ropném průmyslu, bezpečnosti a vytváření iráckých bezpečnostních složek.

„Česká republika skutečně mohla napomoci irácké obnově. Irák dnes má určitou zkušenost a má mnoho firem, které mohou spolupracovat s českými firmami na obnově Iráku. „Česká republika má tradiční význam,“ konstatoval Málikí, s nímž přicestovalo několik ministrů jeho vlády.

Ropa a traktory

Nečas zdůraznil, že Česko může přispět k procesu poválečné rekonstrukce Iráku. „České firmy mají v Iráku velmi dobré jméno, mohou nabídnout své know-how a zkušenosti,“ prohlásil. Připomněl, že čeští odborníci se v minulosti podíleli na budování iráckého ropného průmyslu a mají nyní nejlepší předpoklady podílet se na jeho obnově. Premiér připomněl, že firma Zetor postavila v zemi linku na traktory Antar, a nyní už do Iráku dodala dvě stovky svých nových výrobků. Irácký premiér poznamenal, že Česko má pro Irák tradiční význam a české firmy mohou využívat iráckých investičních pobídek. „Naše jednání budou naplněna skutečnými realizacemi společných projektů,“ řekl Málikí. Také on se zmínil o pomoci při výstavbě ropných rafinérií a „dalších provozů“ vyžadujících investice i výstavby, které mohou české firmy realizovat.

Irák v posledních týdnech nakupuje použitou armádní techniku ve velkém. Během třídenní návštěvy Málikího v Moskvě země dohodly obchod v přepočtu za 80 miliard korun, největší mezi oběma zeměmi od rozpadu Sovětského svazu. Irák získá 30 až 36 bojových vrtulníků Mi-28 a 42 vozidel s protiletadlovým systémem Pancir S-1.