Irák má dál zájem o bitevníky L-159, konečný verdikt ale nepadl

Aero L-159 Alca v barvách české armády.

Aero L-159 Alca v barvách české armády. Zdroj: wikimedia.org

Schůzka premiéra Petra Nečase s vládní delegací z Bagdádu definitivní verdikt o prodeji podzvukových letounů L-159 do Iráku nepřinesla. Ministr obrany Alexandr Vondra ale později novinářům řekl, že ho jeho irácký protějšek Saadún Dulajmí ujistil o trvajícím zájmu. "Skutečně máme velký zájem o tyto letouny," doplnil irácký ministr. Podle vyjádření obou politiků má Irák zájem nejen o již vyrobené nepotřebné a "zakonzervované" letouny, ale i o nové stroje od Aera Vodochody.

O podmínkách prodeje strojů L-159 jedná také přímo v Iráku výrobce letadel Aero Vodochody s podporou české vlády. Soupeří ale jak se svým tradičním konkurentem - britským letadlem Hawk, tak s Korejci. Ti nabízejí ve spolupráci s americkou zbrojovkou Lockhead Martin nadzvukový cvičný stroj.

Česko ale věří v úspěch, který se může stát zárukou dlouhodobé spolupráce, uvedl český ministr obrany. Z dřívějších informací vyplývá, že má Irák zájem zhruba o dvě desítky letadel. Ve hře je výroba nových letadel, Česko ale může blízkovýchodní zemi poskytnout nepoužívané stroje z armádních rezerv, které mohou být připraveny rychleji, než budou vyrobeny nové.

Podle obou ministrů totiž Irák chce brzké dodání letadel a co nejkratší dobu jejich přípravy. „Jsem si jist, že dnešní den nás zase o něco přiblíží k cíli,“ prohlásil Vondra.

Češi mají dlouhodobý zájem podzvukové letouny prodat. O možném prodeji nepotřebných bitevníků hovoří obě strany již více než rok. Při loňské Nečasově cestě na blízký východ irácký premiér Núrí Málikí řekl, že by země mohly obchod s vojenskými letadly „v krátké době“ dokončit. Málikí měl do Prahy rovněž přijet, ovšem nakonec zůstal v Iráku kvůli domácím povinnostem.

České firmy se chtějí podílet na rekonstrukci Iráku

Česko s Irákem nadále vyjednává také o modernizaci iráckých tanků T-72 a vrtulníků Mi-17, připomněl Nečasův kabinet. Dulajmí dnes zmínil i možnost spolupráce v oblasti výcviku vojáků. Česko má v této oblasti Iráku co nabídnout, uvedl po jednání s Vondrou. Zmínil i možnost začít v Iráku znovu vyrábět lehké zbraně, což by podle něj mohlo pomoci české ekonomice.

Nečas dále informoval, že se české firmy účastní výběrových řízení na rekonstrukci současných či výstavbu nových ropných zařízení a že se zapojují se i do rekonstrukce v oblasti vodohospodářské infrastruktury.