Íránec Zadeh do vazby nepůjde, brněnský soud jej propustil

Íránec Shahram Abdullah Zadeh

Íránec Shahram Abdullah Zadeh Zdroj: ctk

Íránec s českým občanstvím Shahram Abdullah Zadeh byl propuštěn na svobodu a nečeká jej tedy vazba, kterou pro něj žádal státní zástupce. Rozhodl o tom dnes Krajský soud v Brně. Žaloba navrhla pro Zadeha vazbu kvůli zatykači, který na něj loni v březnu vydal Írán kvůli jeho obchodním sporům v Dubaji. Zadeh své zadržení policií v souvislosti se zatykačem z Íránu považuje za protiprávní. Kritizuje státní zastupitelství. Do týdne chce svolat tiskovou konferenci.

Zatímco do soudní síně jej provázela policejní eskorta těžkooděnců se samopaly, po jednání odcházel usměvavý a jen v doprovodu advokátů. „Soud dospěl k závěru, který byl jasný již při pondělním zatčení mého klienta ve věznici v Brně-Bohunicích. Je českým občanem a ČR vydává své občany do Íránu, jen pokud oni sami s tím souhlasí. Pan Zadeh nesouhlasí. Vše je tedy jasné,“ řekl ČTK po jednání advokát Pavel Čapčuch.

„V žádném případě já neuprchnu, budu s vámi komunikovat,“ uvedl před jednací síní Zadeh. Nyní pojede do Prahy za rodinou. Počítá s tím, že se 8. března zúčastní zahájení procesu u brněnského krajského soudu v případu daňových úniků.

Zadeh je v Česku podezřelý z rozsáhlých daňových úniků při obchodech s palivy se škodou 2,5 miliardy korun. Hrozí mu až 13 let vězení. Zadeh strávil ve vazbě 22 měsíců a v pondělí byl propuštěn na kauci 150 milionů Kč. Jde o jednu z nejvyšších dosud zaplacených kaucí v ČR. Ihned jej zatkla policie.

Důvodem byl íránský zatykač a Zadehovy někdejší obchodní aktivity v Dubaji. Vedl je s někdejším společníkem, jenž na něj později podal v Teheránu trestní oznámení. Právě na jeho základě pak vydal Írán na Zadeha mezinárodní zatykač. Advokát Čapčuch poukazuje na to, že státní zastupitelství mohlo tuto záležitost vyřídit v uplynulých 11 měsících, kdy bylo o zatykači informováno a „mělo Zadeha ve vazbě“ kvůli kauze podvodů.

Rovné zacházení

V souvislosti s případem daňových úniků složil Zadeh na žádost soudu na soudní účet kauci 150 milionů korun. Třetinu zaplatili jeho čeští přátelé, třetinu rodina a třetinu přátelé z EU. „Vše je naprosto transparentní,“ uvedl muž. Nelíbí se mu, že po složení kauce týden čekal na to, než soud rozhodl o jeho propuštění. Kritizuje to, že ve věznici v Brně-Bohunicích byl propuštěn v pondělí jen administrativně. Přímo v jejím areálu si jej převzala policie a odvezla ho na policejní stanici a pak do policejní cely kvůli íránskému zatykači. Následně obžaloba požádala soud o Zadehovo opětovné vzetí do vazby.

„Jediné co žádám, je rovné zacházení a příležitost, abych se k věci mohl vyjádřit,“ uvedl Zadeh. Tvrdí, že soudce brněnského krajského soudu Aleš Novotný (zabývá se kauzou podvodů, z nichž je Zadeh obviněn) záměrně jeho propuštění z vazby oddaloval.

Zadeh uvedl, že státní zástupce v případu údajných podvodů Aleš Sosík tvrdil, že neví o jeho zadržení kvůli íránskému zatykači, zatímco jeho kolega zabývající se právě touto íránskou kauzou údajně uvedl, že k zadržení má Sosíkův souhlas.

Profil Zadeha a celé kauzy
- Podle dostupných údajů se Zadeh narodil v roce 1971, dětství prožil v Dubaji. Koncem 90. let vystudoval lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Po návratu do Dubaje podnikal v realitách a řídil přední developerskou firmu Al Fajer Properties (podle LN byl z jejího čela odstraněn a obviněn z finanční kriminality).

- V dubnu 2014 Zadeh řekl LN, že od roku 1992 měl kvůli studiu dlouhodobý a pak i trvalý pobyt v ČR. „Stále jsem se hlásil k České republice a kolem roku 2005 jsem požádal o občanství. To jsem dostal v únoru roku 2009 a na základě toho mi byl v březnu 2009 vystaven i cestovní pas,“ uvedl pro LN.

- Server iDnes letos napsal, že v Brně na cizí osobu provozoval restauraci Mollys a v souvislosti s incidentem, který se v restauraci stal, ho v roce 1999 policie obvinila z vydírání. K soudu však podle iDnes kauza nikdy nedoputovala a definitivně ji ukončila amnestie prezidenta Václava Klause.
- O případu daňových úniků při obchodování s pohonnými hmotami informovala policie v březnu 2014. Úniky daní za 2,3 miliardy korun (nyní se hovoří o 2,5 miliardy korun) vznikly podle policie od března 2012 do června 2013 při dovozu 409 milionů litrů pohonných hmot z Německa a Slovinska. Policie uvedla, že 15 obviněných k tomuto účelu využívalo řetězec nejméně 66 společností, kam byli do vedoucích pozic instalováni takzvaní bílí koně. Podle médií byl hlavou organizované zločinecké skupiny vlivný íránský obchodník s ropou Zadeh. Gang šidil stát na daních především pomocí falešných daňových přiznání.

- Policisté při zatýkání u obviněných zajistili kolem 100 milionů korun (peníze v hotovosti zajištěné při domovních prohlídkách, na účtech, luxusní auta nebo pohonné hmoty). Podle serveru iDnes policie Zadeha zatkla v prezidentském apartmá pražského hotelu Hilton, které dlouhodobě obýval.

- Policisté navrhli obžalovat patnáctičlennou skupinu v čele s Zadehem loni v březnu, státní zástupce podal obžalobu 18. března (kdyby nepodal do 19. března, musel by soud Zadeha propustit z vazby). Česká televize (ČT) v březnu 2015 uvedla, že ve vazbě zůstal už pouze Zadeh a údajně jeho pravá ruka Daniel Rudzan. Za íránského obchodníka nabídlo prý osm lidí složení kauce ve výši 80 milionů korun. Podle pozdějších informací soud kauci nepřijal. Již v červnu 2014 napsaly Lidové noviny (LN), že soud pustil z vazby pět obviněných. Zadehově žádosti soud nevyhověl.

- Zadeh tvrdí, že je nevinný. Pouze prý půjčil známým peníze na podnikání a pak je chtěl zpět.

- Zadeh podal proti svému zadržení řadu stížností. Například v květnu 2015 neuspěl s ústavní stížností proti vazbě, která směřovala proti rozhodnutím soudů, které nepřijaly kauci 80 milionů korun ani další záruky a ponechaly Zadeha ve vazbě.

- Loni v říjnu brněnský krajský soud určil Zadehovi kauci 100 milionů korun. Zadeh podal proti rozhodnutí stížnost. Jeho advokát Pavel Čapčuch již dříve ČTK řekl, že kauce stanovená soudem je nepřiměřeně vysoká. Čapčuch nabízel za Zadehovo propuštění 40 milionů korun. Dále upozorňoval soud na to, že pokud by se k tomu zohlednil Íráncův majetek, který zajistila policie, šlo by částku mezi 110 až 130 miliony korun. Olomoucký vrchní soud později verdikt o stomilionové kauci zrušil s tím, že kauce by měla být vyšší a soudní odůvodnění propracovanější.

- V polovině ledna krajský soud zvýšil kauci na 150 milionů korun. Zadeh ji složil 28. ledna, v pondělí ji soud přijal a Zadeha propustil z věznice. Záhy byl ale zatčen policií na základě mezinárodního zatykače, který na něho vydal Írán vůli jeho někdejšímu obchodnímu sporu v Dubaji. Zadeh na protest proti svému zatčení zahájil hladovku a ve středu Krajské státní zastupitelství v Brně podalo návrh na vazbu, který ale dnes Krajský soud v Brně zamítl.

- Soudní proces v kauze, který měl začít loni v listopadu, byl svolán několikrát, vždy se z něj ale některý z právníků omluvil. Předseda trestního senátu dokonce pohrozil advokátům, že na ně podá stížnost na Českou advokátní komoru. Podle posledního rozhodnutí by měl soud začít 8. března.

- Lidové noviny v březnu 2014 napsaly, že Zadehovi hrozilo v roce 2010 zatčení v Dubaji. LN rovněž napsaly, že Zadeh má vleklé právní spory s rodinou dubajského emíra (údajně o desítky miliard korun). V jeho prospěch proto do Spojených arabských emirátů (SAE) v minulosti psali osobní dopisy dva premiéři Jan Fischer (v roce 2010) a Jiří Rusnok (2014), intervenovali za něj údajně i čeští ministři zahraničí a diplomaté. Podle Vrchního státního zastupitelství v Olomouci případné propojení obviněného s politiky nemělo na případu nic společného.