Íránec Zadeh opustil vazbu, soud přijal kauci 150 milionů

Íránec s českým občanstvím Shahram Abdullah Zadeh

Íránec s českým občanstvím Shahram Abdullah Zadeh Zdroj: ctk

Íránec Zadeh obžalovaný z miliardových daňových úniků opustil odpoledne vazební věznici v Brně-Bohunicích. Soud ho propustil na zřejmě rekordní kauci 150 milionů korun. Proces začne v březnu v Brně. O propuštění informoval jeden z Zadehových advokátů Pavel Čapčuch.

Spis uvádí, že cizinec se skupinou patnácti lidí připravil stát na daních při obchodech s pohonnými látkami o 2,5 miliardy korun. Hrozí jim až 13 let vězení.

Proces by měl začít u brněnského krajského soudu v březnu. Kauce 150 milionů korun je patrně nejvyšší, jakou dosud soud v Česku přijal. Původně ji brněnský krajský soud stanovil na sto milionů korun.

Olomoucký vrchní soud ale toto rozhodnutí zrušil a nařídil brněnskému, aby se žádostí o Zadehovo propuštění z věznice a jeho stíhání na svobodě zabýval znovu. Brněnský krajský soud v uplynulých dnech kauci ještě zvýšil. Peníze složil cizinec na jeho účet minulé pondělí.

Mimořádné okolnosti bránily zahájení jednání

Zadeh byl ve vazbě, aby se nevyhýbal trestnímu řízení. „Samozřejmě, že po jeho propuštění tu budou jisté otazníky, zda se nepokusí o útěk. Upřímně řečeno, ty by ale byly vždy,“ řekl žalobce Aleš Sosík.

Doplnil, že kauce 150 milionů korun za stíhání Zadeha na svobodě je dvakrát vyšší, než jakou původně navrhovala skupina jeho obhájců. „Umím si představit, že by byla i vyšší, ale na druhé straně musí částka odpovídat realitě,“ uvedl žalobce.

Podle kriminalistů dováželi obvinění v letech 2012 a 2013 stovky milionů litrů paliva ze Slovinska a Německa a šidili stát na daních pomocí falešných daňových přiznání. Do trestné činnosti se prý zapojilo nejméně 65 obchodních společností. Zadeh tvrdí, že je nevinný. Pouze prý půjčil známým peníze na podnikání a pak je chtěl zpět.

Proces by měl začít u brněnského krajského soudu již loni v listopadu. Jednání již bylo svoláno opakovaně, ale zahájení vždy zabránily mimořádné okolnosti; nemoc obhájce některé z obviněných nebo pracovní vytíženost dalšího advokáta.

Nejvyšší kauce v Česku doposud byly stanoveny do 20 milionů korun
20 milionů korun

- Počátkem června 2002 rozhodl Krajský soud soud v Brně, že na kauci 20 milionů korun může být z vazby propuštěn podnikatel Jan Gottvald. Bývalý místopředseda Českomoravského fotbalového svazu byl podezřelý z několika hospodářských trestných činů se škodou 400 milionů korun. V roce 2004 byl shledán vinným, že způsobil škody za 20 milionů korun, a odsouzen k třímilionové pokutě.
15 milionů korun

- Obvodní soud pro Prahu 1 vydal v prosinci 2001 příkaz k propuštění podnikatele a fotbalového bosse Františka Chvalovského z vazby na kauci 15 milionů korun. Už v březnu 2001 byl Chvalovský propuštěn na kauci 10 milionů korun, proti čemuž se však úspěšné odvolal státní zástupce. Chvalovský byl podezřelý, že úvěrovým podvodem připravil Komerční banku o 1,5 miliardy korun. Městský soud v Praze Chvalovskému v červnu 2011 udělil desetiletý trest, odvolací soud však rozsudek zrušil. Stíhání Chvalovského v roce 2013 zastavila prezidentská amnestie.

- Počátkem ledna 2006 rozhodl pražský městský soud, že stíhaný podnikatel Tomáš Pitr může po složení kauce 15 milionů korun zůstat na svobodě. Pitr byl v té době nepravomocně odsouzený za daňové delikty k osmi a půl rokům vězení. V prosinci 2013 za ně Pitr dostal souhrnný trest v délce čtyř let. Pitr posléze požádal o podmíněné propuštění z výkonu trestu, jemuž soudy vyhověly.

- Olomoucký krajský soud v květnu 2014 přijal kauci 15 milionů korun a propustil z vazby bratra údajného šéfa takzvané lihové mafie Radka Březiny Tomáše. Ve vazbě strávil přibližně rok a půl. Soud loni v prosinci potrestal Tomáše Březinu čtyřmi lety vězení.
10 milionů korun

- Na desetimilionovou kauci byl na konci ledna 2001 propuštěn z vazby právník Aleš Rozehnal. Advokát čelil obvinění, že se spolu s tehdejším ředitelem televize Nova Vladimírem Železným pokusil poškodit věřitele. V květnu 2011 byl Rozehnal obvinění zbaven a později vysoudil odškodné přes 400 tisíc korun.

- V září 2008 rozhodl pražský městský soud, že na desetimilionovou kauci propustí Milana Čermáka, obviněného ze spolupachatelství při krádeži více než 500 milionů korun z budovy bezpečnostní agentury G4S v Praze 3. Čermák i hlavní pachatel krádeže František Procházka byli nakonec odsouzeni k devítiletým trestům.

- V červenci 2012 byl po zaplacení desetimilionové kauce propuštěn z vazby podnikatel Jiří Neužil, který figuroval v případu údajné korupce na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Policie Neužila podezírala v případu nevýhodných pronájmů dálničních odpočívadel. Část trestního stíhání zastavila loni v létě nová dozorující státní zástupkyně s tím, že nešlo o trestný čin.