J&T: Většina českých dolarových milionářů jsou majitelé či jednatelé firem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Martin Sterba

Češi s volným majetkem k použití přes milion dolarů (19 milionů korun) jsou z 82 procent vysokoškoláci a v průměru dosahují 50 let. Žen je mezi nimi jenom desetina. Nejčastěji jsou majiteli či jednateli firem (60 procent), vedoucími pracovníky v roli zaměstnance (13 procent) nebo osoby samostatně výdělečně činné (12 procent). Vyplývá to z průzkumu J&T Banky mezi 164 českými dolarovými milionáři. V Česku je podle jejích odhadů nyní asi 25 tisíc dolarových milionářů.

„Ve srovnání s předchozími průzkumy se zdají dolaroví milionáři nyní kultivovanější, jsou mírně starší a je mezi nimi více žen,“ popsal charakteristiku respondentů Jan Schmid z agentury Perfect Crowd, která na průzkumu s bankou spolupracovala.

Dolaroví milionáři nyní očekávají nejzajímavější zhodnocení investic od nákupu firem a pořízení stavebních pozemků (po 35 procentech) a zemědělské půdy (31 procent). Jde tedy především o hmotné a dlouhodobější investice, které přináší investorům určitou jistotu. Zajímavé jsou pro ně také korporátní dluhopisy, od kterých jich slibné zhodnocení očekává 23 procent.

Nejméně lákavé zhodnocení přináší podle 41 procent českých dolarových milionářů klasické bankovní produkty v podobě termínovaných vkladů. I přes slušné dividendové výnosy si v jejich očích nestojí dobře ani akcie domácích firem. Tento závěr vysvětlil generální ředitel banky Štěpán Ašer omezenou nabídkou pražské burzy. Dobře nedopadly ani státní dluhopisy.

Nejzajímavějšími oblastmi hospodářství, ve kterých milionáři očekávají v příštích třech až pěti letech nejlepší zhodnocení investic, jsou jednoznačně nanotechnologie (41 procent) a energetika (29 procent). K dalším investičně zajímavým hospodářským oblastem pak patří ještě biotechnologie, IT služby či odpadové hospodářství. Nejméně atraktivními oblastmi jsou naopak elektrotechnika, maloobchod či stavebnictví.

Velká část problémů negativně ovlivňujících podnikání má podle dolarových milionářů původ ve státní správě. Vedle korupce jsou hlavními problémy špatná vymahatelnost práva (56 procent), nestálost právního prostředí (41 procent) a byrokracie (40 procent). Dolaroví milionáři na rozdíl od obecné populace velmi citlivě vnímají nedostatek politické vize a lídrů, kteří jsou důležití pro správný a dlouhodobý rozvoj a stabilitu země.

Nejvíce si na sobě dolaroví milionáři cení píle a schopnosti pracovat více než ostatní. Zároveň připouštějí, že k úspěchu jim pomohla také doba, ve které začínali podnikat. Celá čtvrtina z nich za svým úspěchem jednoduše přiznává i roli štěstí. Naopak běžná populace za jejich úspěchem vidí vedle dobrého nápadu také kontakty na ty 'správné lidi' a počáteční kapitál.