Jak zvládnout další případnou vlnu koronavirové pandemie?

Zdroj: Shutterstock

Do Moravskoslezského kraje, kde byla a ještě jsou opatření hygieniků kvůli koronaviru nejpřísnější, se sjíždějí zástupci ministerstva zdravotnictví, hygieny, krajů, nemocnic, laboratoří, armády, hasičů a policie, aby si vyměnili zkušenosti a nastavili tak jednotný postup a spolupráci při případné další vlně pandemie COVID-19.

Jak správně používat ochranné pomůcky a optimalizovat jejich spotřebu, omezení oddělení nemocnic kvůli nakaženým, jak by měla fungovat chytrá karanténa, nutnost dostatečné kapacity laboratoří, neustále se měnící opatření hygieniků – integrované záchranné složky se vyrovnávaly s pandemií koronaviru za pochodu. A postup u řady opatření není jasný ani dnes.

„My jako krajská nemocnice s infekčním oddělením jsme se najednou ocitli v epicentru procesu mezi záchrankou, laboratořemi, epidemiology, specializovanými pracovišti a krizovými štáby krajů/vlády, a protože infekčně fungujeme pro celou spádovou oblast od Karviné po Jablunkovsko, intenzivně jsme vnímali mezery ve spolupráci integrovaných záchranných složek, které se postupně zlepšovaly, ale některé z nich pořád nejsou optimální,“ uvedl Norbert Schellong, ředitel havířovské nemocnice, která společně s Moravskoslezským krajem konferenci pořádá. „Jsme jako poskytovatelé zdravotní péče dobře propojení a koordinovaní v rámci rozdělení péče o infekčního pacienta v regionu? A jak tuto organizaci vnímají záchranáři? Jaká by měla být role praktických lékařů? Indikovat testování, ale nedělat odběry? Hledejme prosím trvale udržitelný systém, kdy toto onemocnění mezi námi již jednou provždy bude a my musíme zvolit nejlepší variantu fungování systému,” pokračuje. Odpovědi nejen na tyto otázky přinese konference COVID-19 v ostravských Dolních Vítkovicích 8. 9. 2020. Koná se pod záštitou ministra zdravotnictví, ministra obrany a ministra vnitra, ve spolupráci s Českou lékařskou komorou  a Českou asociací sester.

Dalšími tématy budou například informační systémy v souvislosti se zadáváním žádanek a hlášením výsledků testů, dodržování karantény a samostatné řešení takzvané chytré karantény, spolupráce nemocnic při poskytování standardní  a intenzivní lůžkové péče pro pozitivní pacienty, zkušenosti s ochrannými pracovními pomůckami, další prognóza, vývoj a scénáře takzvané druhé vlny, budoucí očkování.

Své postoje budou prezentovat a otázky zodpoví například zástupci Ministerstva zdravotnictví, hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová, epidemiolog Rastislav Maďar, předseda centrálního řídícího týmu Chytré karantény Petr Šnajdárek, ředitel ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek, náměstek ředitele VZP David Šmehlík a další.

Program konference naleznete zde: https://konferencecovid.cz/

Nemocnice s poliklinikou Havířov