Jiří Paroubek: Babiš vytáhl problém Letů a všichni mu na to skočili

Jiří Paroubek

Jiří Paroubek Zdroj: Anna Vackova, E15

Ze sociální demokracie udělal silnou stranu, po sněmovních volbách v roce 2010, kdy ČSSD zůstala za očekávaným výsledkem, Jiří Paroubek z čela strany odstoupil. O rok později dokonce socialisty po 22 letech opustil. Paroubkovo angažmá ve vysoké politice skončilo po volbách v roce 2013. Politické dění dál sleduje. Za favorita krajských voleb považuje hnutí ANO.

Krajské volby jsou v podstatě za dveřmi. Troufnete si tipovat jejich výsledek?

Samozřejmě tipovat je ošidné, protože z celostátních průzkumů volebních preferencí se vycházet nedá, je potřeba do nich započítat poměrně velkou voličskou neúčast. Myslím, že v podzimních volbách bude účast někde kolem třiceti procent. Znamená to, že se zvýší preference komunistů, z jedenácti třeba na patnáct osmnáct procent.

V celostátních průzkumech také zatím není samostatně hnutí Starostů a to osobně považuji za jednoho z favoritů krajských voleb. A v celostátních průzkumech nejsou promítnuty ani takové faktory jako různé předvolební aliance, do kterých se schovávají lidovci, a díky tomu také mají slušný volební výsledek.

Vypadá to ovšem, že favoritem voleb je hnutí ANO. Sociální demokracie se podle mě vrátí k volebním výsledkům, které měla v letech 2000, 2004. Tedy k třinácti až patnácti procentům, v některých krajích s výkyvy nahoru. TOP 09 nejspíš bude mít starosti, aby se do zastupitelstev vůbec dostala, a váha ODS bude někde do deseti procent.

Takže to nebude dominantní souboj ČSSD a ANO, jakási předehra k parlamentním volbám?

To bude, ale bude to velmi široké střetnutí. Sociální demokracie má určitou nevýhodu v tom, že má největší počet hejtmanů. Takže útoky na ni půjdou ode všech. Jak z hnutí ANO, tak od Starostů, lidovců, ODS. Třeba starostové jsou lidé, kteří o současné krajské administrativě vědí nejvíc, jsou to lidé, kteří problémy svého místa a kraje znají nejlíp. Přesto se domnívám, že tím největším balíkem hlasů v tuhle chvíli disponuje Andrej Babiš.

Jiří ParoubekJiří Paroubek | Anna Vackova, E15

Dal by se ještě takový poměr sil zvrátit?

Těžko, ale obratným manévrováním možná ano. Dám příklad: Andrej Babiš vytáhl problém Letů a všichni mu na to skočili. On si dal záležet, aby ten výrok byl vcelku vykalibrovaný. Byl sice rasistický, ale skrytě.

V zásadě ovšem vyjádřil to, co si myslí devadesát procent lidí v této společnosti, a to že se Romům nechce pracovat. Osobně si nemyslím, že je „lenost“ dána barvou pleti, ale pokud kvůli tomu výroku na Babiše všichni útočili, tak dělají přesně to, co on chce. Podporují jeho marketing.

To všichni měli jeho výrok přejít?

Předseda Sobotka měl pouze říci – to je Babišův názor, já mám jiný. A pojďme diskutovat o problémech krajského zdravotnictví, krajského školství, silnic v krajích…Všechny ty reakce umožnily, aby se celý týden nediskutovalo o ničem jiném než o výroku předsedy ANO. Tím žádné voliče neztratil, možná naopak získal.

Takhle ten marketingový souboj probíhá neustále a Andrej Babiš drží strategickou iniciativu. Sociální demokracie nedělá nic. V okolí Bohuslava Sobotky by se muselo změnit pár lidí, kteří mu špatně radí. Ale obávám se, že to už se za dobu, která zbývá do voleb, nedá dát dohromady. Přicházet se strategickou iniciativou, tématy, není ani v naturelu předsedy ČSSD.

Co byste udělal vy osobně?

Snažil bych se dlouhodobě udržovat strategickou iniciativu. Tedy trénoval bych ty druhé svými tématy. Je jich celá řada, a některá jsou pro šéfa ANO nepříjemná. Dám příklad – ochrana spotřebitele. Andrej Babiš patří k největším výrobcům potravinářského zboží, tak proč nesrovnávat to jeho s francouzskými, italskými nebo rakouskými výrobky, ptát se, proč jsou u nás potraviny o dvacet až třicet procent dražší než v Rakousku nebo Německu, a přitom méně kvalitní.

Další velké téma je silná koruna. Proč nebojovat za silnou korunu proti vedení ČNB nebo neprosazovat zavedení druhé sazby korporátní daně. To je věc, která se týká velkých podnikatelů. Většina z nich odvádí peníze do zahraničí. Kdyby tady nechali padesát miliard navíc, už jsme mohli mít letos přebytkový rozpočet. A nemuselo by to být za cenu toho, že nebudou vyčerpány peníze na investiční akce.

Podle vás ČSSD zvolila do voleb témata, která nezabírají?

Zvolila témata, která všichni očekávají. Zajímá vás, že ti, kdo půjdou do penze po vás, půjdou v pětašedesáti letech? Možná že to zajímá padesátníky, ale dvacetileté a třicetileté to nezajímá. Že se zvýšily mzdy učitelům, lékařům a zdravotnickému personálu je skvělé, ale týká se to jen těchto lidí. A ti si myslí, že větší peníze měli dostat už dávno. Spoléhat jenom na starou programovou nabídku, v zásadě archaickou, znamená, že se volební elektorát ČSSD musí smršťovat.

Jiří ParoubekJiří Paroubek | Anna Vackova, E15

Nové voliče ale získávají spíš nesystémové strany.

To je běžný jev v každé západoevropské společnosti, a evropská sociální demokracie tomu neumí čelit. Je nutné hledat nová témata. Vezměte třeba nedávné útoky na homosexuály přímo v parlamentu – to by se za mé éry nemohlo stát. To, co řekla poslankyně Nytrová, si možná v ČSSD myslí dost lidí, ale vůbec by se s tak děsuplným názorem neodvážili přijít na veřejnost. Věděli, že základní linie strany je úplně jiná, tak si to možná špitali po chodbách.

Úkol sociální demokracie je podávat ruku minoritám. Současné vedení ČSSD toto necítí, a podle toho to v těchto volbách a následujících parlamentních také dopadne.

Do krajských voleb jdou uskupení, která sázejí na problémy spojené s migrací. Bude to jedno z hlavních témat?

Otázka je, jak bude pokračovat situace v Německu. Ozvěna odtamtud, z Francie, případně z dalších států tady je. Osobně to téma nepřeceňuji, myslím, že pár desítek žadatelů o azyl, kteří každoročně přicházejí, nemůže v české společnosti hrát žádnou roli. Odpovědní politici by měli jasně říci, že žádné nebezpečí islamizace České republiky nehrozí.

Pochopitelně existují i někteří čeští politici, kteří dělají všechno pro to, aby tuto vlnu využili. Bohužel i prezident Zeman. Má to snad jediné pozitivum – ti, kteří jsou znepokojeni, budou volit je, a nikoli extremisty. Nemyslím, že extremistická uskupení, která postavila svou politiku řekněme na islamofobii, mohou v podzimních volbách uspět.

V poslední době sledujeme drobení politické scény, protestní volby. Bude trend pokračovat, anebo se přiblížíme k dominanci jedné silné strany?

Nebezpečí, že tady bude jeden dominantní politický subjekt, opírající se o vlastní média, která ho podporují, a navíc má v podstatě neomezené finanční prostředky, samozřejmě existuje. Dominance hnutí ANO je předurčena. Má ale problém, že je postaveno jen na jedné figuře. Figuře, kterou začínají kritizovat zahraniční média.

Jiří ParoubekJiří Paroubek | Anna Vackova, E15

Faktem je, že finančně oslabené tradiční politické strany budou mít velmi těžkou úlohu. Bez peněz se politika v demokratické zemi, kde se konají volby, dělat nedá. Odhaduji, že na příští čtyři roky, možná až osm let bude pro tradiční strany velmi obtížné udržet si morálku a programovost.

Přitom je důležité, aby tady byla například strana pravého středu, která bude schopná artikulovat požadavky měšťanských vrstev. Nebo se je možná pokusí formulovat hnutí ANO. Třeba se hnutí změní na tradiční politickou stranu. Pro českou demokracii by to bylo nejlepší řešení. Obávám se ale, že na to Andrej Babiš není připraven a ani se na to nechystá.

Závěrečná zpráva parlamentní vyšetřovací komise, která se zabývá reorganizací policie, má být hotova těsně před říjnovým termínem voleb. Může je to ovlivnit?

Patří to k dlouhému sledu záležitostí, řetězci momentů, které Andrej Babiš využil k upevnění pozice hnutí ANO. Věcně je zřízení jedno - ho útvaru správně. A jestli existovala snaha zbavit se jednoho agilního policisty? Toho, který nota bene vytvořil pár skandálů a ani je nedotáhl do konce…

Přepadení Úřadu vlády nepovažuji za šťastnou akci, nedovedu si představit, že by policie udělala něco podobného v Elysejském paláci nebo v úřadu spolkové kancléřky. Padla Nečasova vláda, proti které jsem tři roky bojoval, a mohlo by mě to těšit. Netěší, vlády mají padat v parlamentním hlasování. Je důležité, aby tady byla strana pravého středu, která bude schopná artikulovat požadavky měšťanských vrstev.

Jiří Paroubek (64)
Olomoucký rodák vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou české vlády. Nyní předsedá Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiského a je předsedou redakční rady portálu Vaše věc. Je ženatý, má syna a dceru.