John: Zásah do činnosti státního zastupitelství se nechystá

Radek John

Radek John Zdroj: profimedia.cz

Předseda Věcí veřejných Radek John, který zároveň předsedá bezpečnostnímu výboru Poslanecké sněmovhy se ohradil vůčí vyjádření Unie státních zástupců, že by chtěl sněmovní bezpečnostní výbor nedovoleně zasahovat do činnosti státního zastupitelství.

Obavy státní zástupci spojují s plánovaným mimořádným jednáním výboru, které se podle nich má zabývat prověrkou mimořádného dohledu Vrchního státního zastupitelství na Městském zastupitelství v Praze dne 6. února 2012 a je na něm požadována přítomnost pověřeného vrchního státního zástupce v Praze Stanislava Mečla.

„Znovu jasně deklaruji, že důvodem svolání mimořádné schůze bezpečnostního výboru není žádná „prověrka“ ani neoprávněný zásah do činnosti státního zastupitelství, nýbrž žádost osmi poslanců ze tří politických stran, kteří byli znepokojeni informacemi, které v souvislosti se zmíněnou (již provedenou) prověrkou přinesla média,“ uvedl John.

Unie včera v prohlášení uvedla, že hodlá-li Výbor pro bezpečnost PS PČR na svém jednání, které se má konat příští úterý, vykonat prověrku mimořádného dohledu Vrchního státního zastupitelství na Městském zastupitelství v Praze dne 6. února 2012 a žádá na jednání přítomnost pověřeného vrchního státního zástupce v Praze Stanislava Mečla, je tento postup nutno hodnotit jako pokus o nedovolený zásah do činnosti státního zastupitelství a popření základních principů fungování veřejné žaloby.

Žádný státní zástupce není podle státních zástupců nejen povinen, ale ani oprávněn, zodpovídat se z výkonu svých zákonných oprávnění Parlamentu ČR, jeho výborům nebo jednotlivým poslancům či senátorům. Z žádného právního předpisu také nevyplývá, že by kterýkoliv představitel moci zákonodárné či výkonné mohl do činnosti státního zastupitelství jakkoliv zasahovat. Výjimkou jsou zákonem jasně definovaná oprávnění ministra spravedlnosti.

Cílem úterního mimořádného jednání bude však podle Johna diskuze o tom, zda postup jednotlivých složek státního zastupitelství, obdobný tomu, ke kterému došlo dne 6. února, nemůže být v rozporu s platnými zákony. „Nepředpokládám, že by se členové výboru chtěli zabývat okolnostmi, které mohou být předmětem mlčenlivosti. Nerozhodne-li se sám nejvyšší státní zástupce Zeman zbavit své podřízené mlčenlivosti, jak jej o to podle informací z médií, sami požádali,“ uvedl John.

Proto prý byli na toto jednání, vedle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, pozváni také nejvyšší státní zástupce Zeman, pověřený vrchní státní zástupce Mečl a městská státní zástupkyně Hercegová. „Účast těchto představitelů Státního zastupitelství je otázkou jejich vlastní vůle před výbor předstoupit jako další osoby veřejného zasedání výboru,“ uzavřel John.