Jurečka chce pomoci českým zemědělcům, obává se pádu výkupních cen

ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL)

ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) Zdroj: Anna Vackova/E15

Ministerstvo zemědělství je připraveno pomoci českým zemědělcům a potravinářům v případě, že je zasáhne embargo na vývoz do Ruska. Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) zároveň vyzval české občany, aby tuzemské producenty potravin podpořili tím, že jejich výrobky budou více kupovat. Kromě ztráty odbytiště ohrožuje podle něj tuzemské producenty také nebezpečí propadu cen.

„Pokud ruské sankce zasáhnou české zemědělce a potravináře, budeme usilovat o to, abychom jim účinně pomohli,“ řekl ministr. „Konkrétní formu pomoci můžeme zpřesnit, až budeme znát podrobnosti sankcí a reakci Evropské unie,“ dodal Jurečka. Otázku chce otevřít na jednání vlády.

Premiér Sobotka ale hodlá případné kompenzace zemědělcům kvůli ruským sankcím řešit hlavně na úrovni EU v rámci společné zemědělské politiky.

Dopady embarga na tuzemské producenty mohou podle něj být přímé i nepřímé. Závažnější než propad tržeb za vývoz českého agropotravinářského zboží do Ruska, jehož úroveň loni dosáhla okolo 2,4 miliardy korun, je nebezpečí přetlaku na unijním trhu a následného poklesu výkupních cen vybraných komodit.

Toho se obává i hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora. Pokud státy nezasáhnou prostřednictvím nákupů potravin, budou ceny klesat. „Zdá se, že stávající politika, kdy se EU snaží o sankce, které nemají bolet, se poněkud vymkla z rukou,“ dodal.

Ministr žádá o pomoc spotřebitele

Lidé by podle Jurečky měli zemědělství pomoci a více kupovat tuzemské mléko a mléčné výrobky, dále pak maso, ovoce a zeleninu. Dopisem osloví obchodní řetězce, aby se i ony k pomoci tuzemským výrobcům připojily a prodej domácích potravin podpořily. Rusko podle něj nesmí svévolně pošlapávat principy svobody a demokracie, na kterých je založena evropská společnost, a stejně tak i platná a všeobecně přijímaná pravidla mezinárodního obchodu, dodal ministr.

Rusko zakázalo veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků a ovoce a zeleniny z Evropské unie i Spojených států. Roční zákaz dovozu potravinářských a zemědělských produktů se vztahuje také na dovoz z Austrálie, Kanady a Norska. Zákaz dovozu z EU a USA se nevztahuje na alkohol.

Spojené státy a EU obviňují Rusko, které už v březnu anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, z rozdmýchávání napětí na východě Ukrajiny a z podpory proruských separatistů. Proto EU i USA zavádějí sankce vůči jednotlivcům i firmám. Moskva na to reaguje odvetnými opatřeními.