Jurečka: DPH u točeného piva a potravin klesne. Mluvčí vlády to ale popírá

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Čepované pivo by se od roku 2017 mělo přesunout z 21procentní sazby do 15procentní sazby DPH. Od roku 2018 by měla klesnout DPH u základních potravin, jako je mléko, chléb, maso, máslo a sladkovodní ryby, na deset procent. Shodli se na tom šéfové koalice, sdělil ministr zemědělství a místopředseda lidovců Marian Jurečka. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) však reagoval, že o dohodě nic neví. Stejně odpověděl i mluvčí vlády Martin Ayrer.

„Předsedové koaličních stran toto téma neřešili a žádné snížení DPH dohodnuto nebylo,“ sdělil Ayrer. „Zlevněním základních potravin snižujeme daňové zatížení občanů, a to zejména u těch ekonomicky nejslabších. Právě pro sociálně nejvíce ohrožené skupiny obyvatel představují potraviny velký podíl na jejich výdajích,“ uvedl předtím ministr.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) nejprve sdělil, že k dohodě došlo a koaliční partneři zřejmě popírají, že by se téma probíralo na vládě, kde skutečně na programu nebylo. Vzápětí ale na twitteru uvedl, že Jurečku i novináře špatně informoval. „Musím uznat svoji chybu. Návrh na snížení DPH nebyl ještě odsouhlasen koalicí. Všem se omlouvám,“ napsal. Nedementoval nicméně tvrzení, že se na plánu dohodli předsedové koalice.

Snížení daně u čepovaného piva už letos v lednu navrhoval šéf předseda ANO a ministr financí Babiš. Zdůvodňoval to podporou hospod kvůli vyšším nákladům v souvislosti se zavedením elektronické evidence tržeb. Koalice ale tuto diskusi v březnu odložila. Chtěla se k ní vrátit až po vyhodnocení letošního výběru DPH.

Proti snižování DPH na pivo se v minulosti vyjádřil například národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Řekl, že pivo je zodpovědné za polovinu zdravotních a společenských následků spojených v ČR s alkoholem. V ekonomickém vyjádření jde podle něj o škody za nejméně deset miliard korun ročně. Cenová dostupnost má přitom podle současných studií na míru spotřeby rozhodující vliv, Vobořil by proto o cenotvorbě rád vedl podrobnější debatu. „Pokud by vláda chtěla přinést změnu v DPH, nemělo by se to odrážet na snižování ceny alkoholických nápojů,“ podotkl.

Snížení DPH na základní potraviny podporovala i sociální demokracie. Do budoucna by podle dřívějších vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) chtěla snížit DPH na deset procent u všech potravin, v tomto volebním období se to ale podle něj nedalo stihnout.