Kalousek: Auditory rezortu financí by neměl vést Babiš, podezřelý z podvodu

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Opoziční TOP 09 nepovažuje za podstatné, koho vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) na mimořádné schůzi Sněmovny označí za bílého koně v případu Čapího hnízda, uvedl na facebooku předseda strany Miroslav Kalousek. Jeho strana chce apelovat na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), že osoba podezřelá z dotačního podvodu nesmí být odpovědná za auditní orgán ministerstva financí. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) uvedl, že auditní orgán je na Babišovi nezávislý.

Babiš má na mimořádné schůzi vyvolané pravicovou opozicí zveřejnit majitele Farmy Čapí hnízdo z doby, kdy společnost úspěšně žádala o padesátimilionovou evropskou dotaci. Povinností Sněmovny je podle Kalouska zaujmout politické stanovisko s ohledem na ostudu, kterou má Česku v rámci čerpání evropských fondů. „Příliš nás nezajímá, koho konkrétně Babiš označí za bílého koně, který mu držel anonymní akcie. Nechceme si hrát ani na vyšetřovatele, ani na soudce,“ napsal.

Poslanci tak podle Kalouskova návrhu mají přijmout usnesení, ve kterém požádají předsedu vlády, „aby učinil opatření, v jejichž důsledku nebude osoba podezřelá z dotačního podvodu odpovědná za auditní orgán ČR“. Auditní orgán ministerstva financí zajišťuje provádění auditů pro čerpání z evropských fondů.

Nulový ministrův vliv

Ministr vnitra Chovanec však míní, že audit je na Babišovi nezávislý. „Vliv pana ministra na něj je limitně blízký nule. Tady to si myslím je lichá cesta, bude mě zajímat z čeho dovozují, že by osoba ministra měla být toxická pro řízení tohoto odboru,“ uvedl na tiskové konferenci ve Sněmovně.

Kalousek považuje Chovancovu argumentaci za „naprostý plk“. „To myslel vážně pan ministr? Auditní orgán je odborem č. 52 ministerstva financí. Ředitele tohoto odboru jmenuje ministr a také schvaluje podmínky pro jeho jmenování. On ani nesmí být nezávislý, někdo za něj musí nést politickou odpovědnost,“ uvedl předseda TOP 09.

Čapí hnízdo patřilo do konce roku 2007 do Babišova koncernu Agrofert. Poté společnost přešla na anonymní formu vlastnictví a jako malá společnost dosáhla na dotaci, kterou by firma z koncernu Agrofert dostat nemohla. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila zpět mezi firmy Babišovy skupiny. Někteří opoziční politici postup vnímají jako dotační podvod, případně účelové jednání.