Kalousek: Bez škrtů bude schodek rozpočtu o polovinu větší

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: profimedia.cz

Ministr financí Miroslav Kalousek počítá pro rok 2013 se schodkem státního rozpočtu sto miliard korun. Pokud se ale vládě nepodaří letos prosadit konsolidační opatření, bude deficit zhruba 160 miliard korun. Kalousek to dnes uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce.

„Kdybychom neudělali to, co je nyní předmětem protestů, byl by schodek státního rozpočtu zhruba 160 miliard,“ uvedl Kalousek. Konsolidační opatření schválená a navrhovaná vládou podle něj snižují schodek o 56 miliard korun. Mezi úsporná opatření vlády patří mimo jiné zvýšení daní a nižší valorizace důchodů. Tu v pátek podpořila v tzv. prvním čtení poslanecká sněmovna.

Proti úsporným a konsolidačním opatřením protestují odbory. V dubnu uspořádaly v Praze největší demonstraci od roku 1989 a v protestech chtějí pokračovat. „My jsme toho názoru, že proškrtat se k prosperitě není možné, sebrat důchodcům peníze také není možné,“ reagoval na Kalouskova slova předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Kalousek upozornil, že i přes pomalejší valorizaci důchodů důchodci příštím roce dostanou o 14 miliard více, než letos.

Pro letošní rok schválený státní rozpočet počítá se schodkem 105 miliard korun. To je o 30 miliard korun méně, než v roce 2011.

Vláda předpokládá pro příští rok podíl schodku veřejných rozpočtů, který zahrnuje veškeré veřejné finance, fondy, obce, kraje, zdravotní pojišťovny a počítá se podle jiné metodiky, na úrovni 2,9 procenta HDP proti letos plánovaným více než třem procentům. Pokud se kabinetu ale podle Kalouska nepodaří konsolidační balíček prosadit, bude podíl příští rok vyšší, než v letošním roce.

Kalousek nepodpoří placení DPH jen ze zaplacených faktur

Kalousek také v pořadu Otázky Václava Moravce řekl, že nepodpoří záměr ODS zavést pravidlo, podle kterého by firmy platily daň z přidané hodnoty jen ze zaplacených faktur. ODS návrh schválila na své ideové konferenci minulý týden s tím, že jej prosadí v rámci protikrizových opatření do konce funkčního období současné vlády.

„My jsme to podrobovali poměrně velmi přísné analýze a upřímně řečeno já bych s tím velmi rád souhlasil za jednoho jediného předpokladu, že budou úplně všichni poctiví a nikdo to nebude zneužívat,“ uvedl Kalousek. Podle něj ale je možnost zneužití tak veliká, že opatření nenavrhne a bude proti.

Daňové úniky z tohoto opatření by podle Kalouska byly zřejmě větší, než vyšší inkaso daně, které má zajistit zvýšení obou sazeb DPH o procentní bod. „Obáváme se daňových úniků v řádu desítek miliard korun,“ upozornil ministr. Předpokládaný únik by tak byl vyšší než 18 miliard korun, které by rozpočet měl získat ze zvýšení sazeb DPH.

Kalousek: S dotovanou naftou pro zemědělce musí být konec

Kalousek rovněž uvedl, že neustoupí od svého záměru zrušit tzv. zelenou naftu pro zemědělce. Tuto daňovou výjimku, která dosud agrárníkům zaručovala vrácení 60 procent spotřební daně z pohonných hmot, považuje za nesystémovou. Zemědělci tak ročně ušetřili 1,6 miliardy korun. Proti zrušení zelené nafty hodlají protestovat.

„Protest proti zelené naftě chápu jako absolutně legitimní, protože tady měl někdo vylobbovánu jakousi výhodu a lobbuje za to, aby mu byla zanechána. To je jiný protest, než když se dělají nátlakové akce, aby se překreslila politická mapa v ČR,“ dodal. Podle předsedy Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka bude mít zrušení zelené nafty dopad na konkurenceschopnost českého zemědělství i na zaměstnanost v oboru.