Kalousek: Česká půjčka MMF nemusí být 90 miliard, bude se dál jednat

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: CTK

Z návrhu dohody o půjčce pro Mezinárodní měnový fond (MMF), která má přispět k řešení dluhových problémů eurozóny, byla vypuštěna částka 3,5 miliardy eur (zhruba 90 miliard korun) za Českou republiku. Řekl to dnes ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Několik zemí sedmadvacítky mimo eurozónu upozorňovalo na to, že jsou pro ně podmínky půjčky rizikovější, než pro země platící eurem. O výši českého příspěvku MMF a případném zapojení země do pomoci se teď povede další debata.

Česko na pondělní telekonferenci ministrů financí EU upozornilo na to, že podmínky půjčky MMF by byly pro země mimo eurozónu méně výhodné, protože by muselo poskytnout vlastní devizové rezervy.

Česká delegace poukázala na to, že podíly zemí eurozóny a států neplatících eurem na půjčce se nepočítají podle stejného klíče, a země tak podstupují zcela odlišná rizika. „Země eurozóny posílají měnu, kterou jim natiskne Evropská centrální banka,“ řekl Kalousek a označil to za nefér.

Český postoj podle ministra sdílely i další země mimo eurozónu. O jejich podílu na půjčce MMF a jeho případné výši se tak povedou další jednání.

O poskytnutí české půjčky MMF na pomoc eurozóně se bude dál jednat v české vládě i na evropské úrovni, řekl Kalousek. Česká vláda o tom zatím nerozhodla, chce si k půjčce vyžádat další informace a analýzy.

Premiér Nečas půjčce zatím nakloněn není

Premiér Petr Nečas k otázce příspěvku Česka před pár dny řekl, že vláda nebude odpovědnost přenášet na Českou národní banku, která devizové rezervy spravuje. Osobně se ale kloní k tomu, aby se Česko pomoci neúčastnilo.
Prezident Václav Klaus půjčku odmítl. Guvernér ČNB Miroslav Singer dnešním Hospodářským novinám řekl, že účast ČR na půjčce by byla bezprecedentní koncentrací rezerv ČNB v jedné instituci a hrozí, že se MMF zadluží příliš.

„Kdyby se ČNB řídila pravidly pro komerční bankovnictví, mohla by její expozice v jedné instituci činit maximálně jednotky miliard korun. Samozřejmě, MMF jako dlužník je institucí mimořádně bezpečnou. Přesto považuji za vhodné zamyslet se nad jeho budoucí schopností plnit své závazky,“ řekl HN Singer.

Británie a Bulharsko se nezůčastní; Česko, Dánsko, Polsko a Švédsko váhají

Z pondělní telekonference vyplynulo, že Evropská unie se nedohodla na návrhu poskytnout MMF původně navrhovanou půjčku 200 miliard eur, ale že peníze dodá jen eurozóna, a to 150 miliard eur, jak slíbila. Pomoc eurozóně ze zemí mimo ni zatím vyloučila Británie a Bulharsko.

Připojení se k půjčce MMF zatím připouští kromě České republiky také Dánsko, Polsko a Švédsko. Zda peníze nakonec poskytnou, ale zatím není jasné, stejně jako výše jejích případných příspěvků.

Mluvčí Evropské komise dnes podle agentury DPA vyjádřil přesvědčení, že jednání o půjčce pro MMF ještě neskončila. „Věříme, že úrovně 200 miliard eur ještě bude dosaženo,“ řekl. Příslib zemí eurozóny poskytnout fondu 150 miliard eur označil za „dobrý výsledek“.