Kalousek navrhuje možnost vystoupit z druhého důchodového pilíře

Penzijní reforma

Penzijní reforma Zdroj: profimedia.cz

Zklamání přinesl zveřejněný počet lidí, kteří vstoupili do druhého pilíře penzijního systému. Proti původnímu očekávání půl milionu, se jich sokromě spořit na důchod rozhodlo jen 75 tisíc. Koncem června se uzavřel vstup pro klienty starší 35 let, ale velké penzijní společnosti budou přijímat uzavřené smlouvy ještě v červenci.

Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek (TOP 09) po neúspěchu důchodové reformy již navrhuje změny v zákonu o důchodovém spoření. Ty mají umožnit lidem z druhého pilíře po pěti letech vystoupit. Věk pro vstup do něj by se měl zvýšit na 40 let. Vyplývá to z důvodové zprávy Kalouskovy poslanecké iniciativy. Podle nynější legislativy po vstupu do druhého pilíře z něj už není možné vystoupit.

Do druhého pilíře penzijního systému vstoupilo v prvním pololetí celkem 74 573 lidí. Čísla vycházejí z údajů všech penzijních společností, které tento produkt nabízejí. Všechny penzijní společnosti se budou dál starat o klienty, kteří do druhého pilíře vstoupili, řekl prezident Asociace penzijních fondů Karel Svoboda. Žádná nyní neuvažuje o tom, že by klienty předávala jiné penzijní společnosti nebo ukončovala činnost ve druhém pilíři. Rušit jej bez reálné alternativy by byla podle něj nevratná chyba.

Smlouvy se přijímají dál

Účet ale zatím není úplně přesný: podle informací deníku E15 velké penzijní fondy rozhodly, že budou přijímat od zprostředkovatelů uzavřené smlouvy ještě během července. „Kdo má o vstup do druhého pilíře zájem a nestihl to v termínu, není problém smlouvu s účastníkem starším 35 let ještě uzavřít a antidatovat k červnu,“ řekl E15 jeden ze zástupců zprostředkovatelských sítí. Pozdější lhůtu stanovily penzijní fondy Allianz a České pojišťovny.

Už teď je ale jasné, že pár týdnů navíc příliš ničemu nepomůže. Šesti penzijním společnostem se celkem podařilo získat jen něco přes 70 tisíc účastníků. A nedostatek klientů znamená nedostatek finančních prostředků. Objem peněz, které doputovaly na účty všech penzijních fondů, se zatím pohybuje v řádu jednotek milionů korun. Pro srovnání, na účtech tradičního penzijního připojištění (nyní třetí pilíř) bylo ke konci čtvrtletí 256 miliard korun. Znamená to, že penzijní společnosti nebudou mít na nákupy zajímavých instrumentů prostředky – nejspíše budou nuceny delší dobu držet hotové peníze. A ty nenesou žádný úrok.

měsícpočet klientů ve 2. pilíři
leden4624
únor13 504
březen22 375
duben31 985
květen47 392
červen74 573

zdroj: Asociace penzijních fondů

„V tuto chvíli sbíráme hotovost, aktuálně zhodnocujeme majetek v penzijních fondech zejména prostřednictvím depozitních produktů,“ potvrzuje člen představenstva Raiffeisen investiční společnosti Michal Ondruška.
Nemožnost realizovat úspory z rozsahu tak vede k vyšším nákladům na provoz penzijních společností. Zavedené společnosti, které již mají statisíce klientů ve třetím penzijním pilíři, si mohou pomoci tím, že při nákupech dluhopisů či akcií do majetku fondů spojí prostředky účastníků třetího a druhého pilíře.

Nízký počet klientů ovlivní investiční strategii

Třetí pilíř bude muset uživit celou penzijní společnost. „Hospodaření KB Penzijní společnosti by mělo být nejpozději od roku 2015 ziskové, a to bez ohledu na počet účastníků ve druhém pilíři,“ uvedl její šéf Pavel Jirák. Podle jeho názoru však nízký počet účastníků ve druhém pilíři zpočátku do jisté míry ovlivní investiční strategii v nových fondech. Cílového složení portfolia tak bude dosaženo později, než se původně předpokládalo. Fondům se kvůli nízkému počtu účastníků také vzdaluje rentabilita celého systému. Byznys penzijní společnosti totiž začne vydělávat zhruba až po deseti letech spravování prostředků a alespoň při stovce tisíc účastníků. Pro finanční skupiny je tedy vlastnictví penzijní společnosti maximálně formou prestiže a doplněním spektra služeb.

„Ziskovost pro nás není zásadní, od počátku jsme věděli, že start penzijní společnosti je investicí s velmi dlouhodobou návratností, a to i při větším počtu klientů,“ uvedl však mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.

Počet uzavřených smluv penzijních společnostíPočet uzavřených smluv penzijních společností | E15

Přehled hlavních bodů penzijní reformy
Reforma zavedla takzvaný druhý penzijní pilíř. Lidé si mohou od letošního ledna z 28 procent hrubé mzdy, odváděné na sociální pojištění, převádět na individuální účet u šesti soukromých penzijních společností tři procentní body. Podmínkou je, že přidají částku ve výši nejméně dvou procentních bodů ze svého.
Zájem o druhý pilíř, proti kterému se staví zejména opozice nebo představitelé odborů (sociální demokraté oznámili, že po vítězství ve volbách projekt zruší), je podstatně menší, než odhadovali autoři reformy. Zatím do něj vstoupilo zhruba 75 tisíc lidí, tedy přibližně šestina oproti předpokladům. Penzijní společnosti původně očekávaly, že do druhého pilíře vstoupí do konce června asi půl milionu lidí.
Výrazně se také liší odhady, pro koho je zapojení do druhého pilíře výhodné. Vláda uvedla, že reforma je výhodná pro polovinu občanů. Podle studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) při institutu CERGE-EI se vyplatí polovině mužů a 30 procentům žen. Výhodnější je pro bohatší a mladší. Například odbory ale letos v květnu uvedly, že spoření je výhodné jen pro lidi, kteří po celý život budou vydělávat nad jedenapůlnásobek průměrné mzdy (nyní asi 37 tisíc korun), což je asi deset procent výdělečně činných.
Účast ve druhém pilíři je dobrovolná, jednou učiněné rozhodnutí ale není možné zrušit. Podle nyní navržené úpravy v systému by se to ale mohlo změnit, ministr financí Kalousek jako poslanec přišel s tím, že by umožnil z druhého pilíře po pěti letech vystoupit.
Do konce června 2013 (fakticky do 1. července, protože poslední červnový den připadl na neděli) se mohli do druhého pilíře zapojit všichni. Nyní se mohou zapojit jen lidé, kteří jsou mladší 35 let, nebo jsou nezaměstnaní, pracují v zahraničí, jsou na mateřské či rodičovské dovolené (ti se mohou přihlásit do půl roku od návratu do práce). Kalousek navrhuje, aby se hranice pro zapojení do druhého pilíře zvedla na 40 let.
Penzijní společnosti nabízejí klientům druhého pilíře čtyři investiční strategie, lišící se mírou rizika a výnosů: dynamická, vyvážená, konzervativní a strategie státních dluhopisů. Po dosažení věku 55 let budou naspořené prostředky automaticky převáděny z rizikových investic do investic s menšími výkyvy v hodnotě majetku. Smyslem tohoto tzv. autopilota investiční strategie je zabránit prudkému propadu hodnoty celoživotních úspor těsně před odchodem do důchodu.
Prostředky ve fondech jsou odděleny od majetku správce fondu. Každou transakci s majetkem v důchodových fondech musí penzijní společnosti provádět prostřednictvím depozitáře, který má veškeré prostředky v úschově. Depozitář je povinen před provedením transakce přezkoumat, zda je pokyn v souladu se zákonem, a teprve pak jej může provést.
Po dosažení důchodového věku si budou lidé spořící ve druhém pilíři moci vybrat jednu ze tří možností vyplácení penze: doživotní penzi (po smrti výplata skončí), výplatu dávek s pozůstalostní penzí (v případě úmrtí bude po dobu tří let vyplácena pozůstalostní penze ve stejné výši) či rentu na dobu minimálně 20 let(pokud příjemce v průběhu čerpání zemře, výplata bude pokračovat po zbytek doby formou pozůstalostní penze ve stejné výši).
Pokud účastník zemře v průběhu spoření, bude se naspořená částka dědit. Peníze ale dostane dědic jen v případě, že není sám účastníkem druhého pilíře, jinak jsou naspořené prostředky zemřelého převedeny do důchodového spoření dědice. Podle Kalouskem navržené úpravy by si dědic, který má účet v druhém pilíři, mohl vybrat mezi výplatou a převodem.
Spolu s reformou se změnilo i dosavadní penzijní připojištění (třetí pilíř). Změnila se například výše státního příspěvku tak, aby podporoval vyšší úložky, maximální výše příspěvku se zvýšila až na 2760 korun ročně (dosud to bylo 1800 Kč). Změnila se také forma fondů, které navíc nově nemusejí klientům garantovat nezáporné zhodnocení. Pro lidi, kteří se stali účastníky penzijního připojištění za původních podmínek, se ale garance nezrušila.

Neznárodněné penze