Kalousek: Obvinění Parkanové je policejní útok na demokracii

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: CTK/Vit Simanek

Obvinění bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (TOP 09) kvůli nákupu letadel CASA pro vojenské letectvo je útokem policie na rozhodovací mechanismy státu a demokratický systém, uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v Otázkách Václava Moravce. „Jsme svědky bezprecedentního policejního útoku na rozhodovací mechanismy demokratického státu. Neboť je tady kriminalizována legální rozhodovací praxe. Tu ale můžeme změnit pouze změnou zákonů," prohlásil Kalousek.

Policie Parkanovou viní z toho, že si nenechala vypracovat znalecký posudek, na jehož základě by bylo vedení ministerstva obrany schopné vyjednat lepší cenu pro nákup letadel, která jsou označována jako předražená. Kalousek ovšem s názorem policie nesouhlasí, podle něj Parkanová postupovala v souladu se zákonem. Za žádostí o její vydání k trestnímu stíhání je podle něj buď neznalost vyšetřovatele, nebo „zlá vůle“.

„Neexistuje v tomto případě zákonná povinnost zadat si nezávislý posudek na cenu obvyklou, což by vyšetřovatel při své právní praxi vědět mohl. Kalousek podotkl, že za obviněním Parkanové může být vnější „poptávka“. „Existují pouze dvě možnosti – buď je vyšetřovatel nekvalifikovaný, nebo je tam zlý záměr. Ten motiv je mnohem závažnější, než zda bude Vlasta Parkanová vydána, či nikoliv,“ pokračoval Kalousek.

Svá tvrzení o legálním postupu Parkanové ministr financí podle svých slov opírá o expertní posudek svého úřadu, který bude v pondělí předložen poslancům mandátového a imunitního výboru. „Já jenom říkám zcela odpovědně a vážně, že v tom obvinění je právní logický a odborný nesmysl. (…) Já jsem pevně přesvědčen, že státní zastupitelství v určité fázi to musí zastavit, protože to není prostě kriminální čin,“ uvedl Kalousek.

Bublan: Parkanová byla zřejmě „bílým koněm“

„Vzhledem k tomu, že nemůžeme suplovat orgány státu činné v trestním řízení, tak bychom se měli zachovat jednoznačně a v zásadě v takovýchto kauzách hlasovat pro vydání Parkanové,“ oponoval v České televizi Kalouskovi šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. „Pro deset milionů občanů České republiky, kteří žádnou imunitu nemají, je velmi špatná zpráva, když člen vlády zpochybňuje práci policie či dozorového státního zástupce.“

Bývalý ministr vnitra a poslanec sociální demokracie František Bublan předtím v Nedělní Partii televize Prima family projevil přání, aby sněmovna Parkanovou k trestnímu stíhání vydala. V kauze letounů CASA podle něj totiž byla její úloha s největší pravděpodobností podobná bílému koni, zatímco ostatní lidé zapletení do tohoto případu „si tam dělali, co chtěli“.

„Já doufám, že převáží většinový názor, že by poslankyně Parkanová měla být vydána policii. Koneckonců v tom není sama a já doufám, že se to rozšíří ještě na další osoby. My ji nebudeme vydávat katovi, my ji vydáme pouze soudu a ten rozhodne,“ podotkl Bublan.

Protikorupční policie požádala sněmovnu o vydání bývalé ministryně Parkanové k trestnímu stíhání. Protože nezadala znalecký posudek na cenu letounů, připravila podle detektivů stát o 658 milionů korun. Kalousek se své stranické kolegyně od počátku kauzy zastává. Podle jeho názoru k nákupu speciálního armádního materiálu není třeba zvláštních posudků.