Kalousek žádá ČSSD a lidovce o odložení evidence tržeb o dva roky

Miroslav Kalousek, nový předseda TOP 09

Miroslav Kalousek, nový předseda TOP 09 Zdroj: CTK

Když se demokratické strany shodly na zákonu proti střetu zájmů, který má omezit podnikání členů vlády a tedy i ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše, možná naleznou společnou řeč také u elektronické evidence tržeb. Asi tak uvažuje předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, když se obrací na vládní ČSSD a lidovce, aby společně s opozicí prosadily návrh na odklad EET o dva roky. Podle Kalouska by daňová revoluce měla začít platit až od roku 2019 pro všechny podnikatele, kterých se týká, bez rozdílu.

„Pokládáme to za férové a konstruktivní řešení. Zvítězí-li v parlamentních volbách síly, které EET prosazují, zákon nabude účinnosti a bude platit pro všechny stejně. Pokud zvítězíme my, zákon zrušíme a podmínky budou rovněž pro všechny stejné. Ani v jednom případě se nestane, že represivní nástroj na někoho uvalen bude a na někoho ne,“ řekl na tiskové konferenci Kalousek.

Jeho návrh přichází zhruba dva měsíce před tím, než začnou evidovat tržby hotely a poskytovatelé stravovacích služeb. Od března příštího roku se má systém týkat maloobchodu a velkoobchodu a od 16. měsíce od účinnosti mají být evidovány všechny tržby kromě tržeb řemeslníků, které se pod zákon dostanou od 18. měsíce.

„Pevně věříme, že náš návrh Poslanecká sněmovna na své nejbližší schůzi přijme. Obracíme se na obě vládní demokratické strany - ČSSD a KDU-ČSL, aby zvážily míru své odpovědnosti,“ uvedl Kalousek. Očekává, že návrh automaticky podpoří druhá opoziční pravicová strana ODS, která také od začátku odmítá projekt prosazený Babišem.

Jen další náklady

Ministerstvo financí je rozhodně proti odkladu, podle něj jde o nekonstruktivní návrh, který by státu i podnikatelům přinesl jen další náklady. „Návrh TOP 09 je z hlediska dlouhodobé koncepce ministerstva zásadně nekoncepční a ministerstvo ho odmítá jako politické gesto a součást předvolební kampaně,“ uvedl mluvčí úřadu Michal Žurovec.

Kalousek však namítá, že Babiš a jeho podřízení nemají v projektu jasno. „Neustále mění výklad i podmínky - spropitné, stánky s občerstvením, jídla přes ulici - čímž vytváří mimořádnou právní nejistotu. To vše pouhých sedmdesát dní před účinností tohoto zákona,“ argumentuje bývalý šéf státní pokladny.