Kauza lihové mafie má další obviněné, stát prý připravili o 1,25 miliardy

Jednatel společnosti Verdana Robert Sedlařík u soudu

Jednatel společnosti Verdana Robert Sedlařík u soudu Zdroj: ctk

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a protikorupční policie obvinily další aktéry lihové kauzy. Z účasti na organizované zločinecké skupině a krácení daně byli obviněni tři muži. Obchody s nezdaněným lihem prý státu způsobili škodu 1,25 miliardy korun. Podle České televize šlo o lidi spojené s Likérkou Drak - v případu figuruje někdejší jednatel likérky Pavel Čaniga a Robert Sedlařík, který si už za daňový únik odpykává pět let vězení. Třetím stíhaným je podnikatel Dominik Nagy.

Případ souvisí s distribucí nezdaněného lihu, kterou organizoval údajný lihový boss Radek Březina. Podle informací ČT byli nově obvinění muži spojení s Likérkou Drak. Jeden je stíhán na svobodě, druhý je ve výkonu trestu, na třetího byl podán návrh na vzetí do vazby.

Kromě Čanigy byl obviněn i Sedlařík, jednatel společnosti Verdana, která byla výhradním distributorem Likérky Drak. Sedlařík už si za daňový únik odpykává pět let vězení.

Obviněnýn hrozí až 13 let vězení

Třetím stíhaným je Dominik Nagy, jednatel společnosti Nápoje Cyrano, která rovněž distribuovala produkci Likérky Drak vyrobenou z nezdaněného lihu.

ČT uvedla, že policii se v tomto případě podařilo odhalit lihové obchody z let 2003 až 2012. Mužům hrozí v případě prokázání viny až 13 let vězení.

Vyšetřování případu lihové mafie začalo na podzim 2012
Výběr událostí v případu takzvané lihové mafie (Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a protikorupční policie obvinily další tři aktéry kauzy):
25. října 2012 - V souvislosti s vyšetřováním série otrav metylakoholem policie zadržela zlínského podnikatele Radka Březinu, jeho bratra Tomáše a dalších šest lidí. Po požití lihovin obsahujících jedovatý metylalkohol zemřelo v Česku od září 2012 do února 2014 celkem 48 lidí.
Říjen 2012 - květen 2013 - Policie na několika místech v ČR objevila tajné sklady s velkým množstvím nezdaněného lihu.
30. září 2013 - Policisté navrhli v souvislosti s tajnými zásobami lihu obžalovat z půlmiliardového daňového úniku Radka Březinu, jeho bratra Tomáše a Tomáše Pantlíka, jenž pro Březinu pracoval.
12. května 2014 - Kauzu ukrytého nezdaněného lihu začal projednávat olomoucký krajský soud.
19. září 2014 - Policie navrhla obžalovat Radka Březinu v další kauze, v níž jde o krácení daní při obchodování s lihem. Státní zástupce podal kromě Březiny žalobu i na jeho bratra Tomáše, jejich údajného hlavního spolupracovníka Lubomíra Kaláče, jednatele společnosti Morávia-Chem Radka Menšíka, správce nemovitostí Ivana Kováříka, Václava Davida, který se údajně podílel na navážení nelegálního lihu do ukrytých nádrží, a skladníka Rostislava Hanulíka. Kalač a Tomáš Březina získali status spolupracujících obviněných.
23. září 2014 - Vyšetřovatelé uvedli, že při nelegálních obchodech s lihem připravila Březinova skupina stát na daních o 6,7 miliardy korun. Stát na daních krátila od roku 1998.
13. listopadu 2014 - Olomoucký krajský soud spojil obě Březinovy kauzy (ukrývání nezdaněného lihu a daňové úniky) do jedné.
8. prosince 2014 - Radek Březina se před olomouckým soudem přiznal k trestné činnosti; detailně popsal zákulisí nelegálních obchodů s lihem i rozdělení úloh.
17. prosince 2014 - Policisté obvinili sedm lidí kvůli legalizaci majetku pocházejícího z trestné činnosti Radka Březiny.
20. dubna 2015 - Radek Březina byl nepravomocně odsouzen za ukrývání zbraní. Dvouletý trest zahrnoval i předchozí podmíněné odsouzení za pokus uplatit dozorce vazební věznice. Březina se proti verdiktu odvolal a v červnu dosáhl snížení trestu na 16 měsíců.
10. července 2015 - Útvar pro odhalování organizovaného zločinu obvinil tři lidi v případu, který má souvislost s kauzou Radka Březiny. Podle televize jde o Pavla Čanigu, Roberta Sedlaříka a Dominika Nagye. Obchody s nezdaněným lihem prý státu způsobili škodu 1,25 miliardy korun.