Kauza Opencard graduje: policie obvinila 10 pražských radních

Opencard

Opencard Zdroj: 7

Kauza kritizované pražské karty Opencard se vyostřuje. Policie totiž dnes obvinila pražské radní kvůli dílčí zakázce pro firmu Haguess, která jinak stojí za celým projektem. Rozhodnutí policie radním přinesla přímo na jednání rady, podezírá je z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Proti obvinění radních okamžitě vystoupila TOP 09 - podle ní jde o účelovou kriminalizaci radních, kteří s Haguessem nemají nic společného, zatímco skuteční viníci zůstávají skrytí.

Obvinění se týká zakázky na údržbu a správu softwaru, kterou loni získala firma Haguess. Firma byla vybrána bez soutěže v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, kdy magistrát oslovil pouze tohoto dodavatele. Radní loni v dubnu souhlasili s tím, že město s hlavním dodavatelem Opencard, firmou Haguess, uzavře dvě nové smlouvy na podporu systému celkem za zhruba 74 milionů korun.

Obviněno bylo deset členů rady, podle informací ČTK nebyla obviněna pouze radní Aleksandra Udženija (ODS), která se tehdejšího rozhodování rady nezúčastnila. Policie obvinila i ředitele magistrátního odboru informatiky a asi čtyři členy výběrové komise.

Svoboda: Je to absurdní. Bém: Je to vaše chyba

Obvinění okamžitě vyvolalo silné reakce a otázky. Obvinění je totiž vůbec prvním obviněním politiků v celé kauze Opencard. Paradoxně se ale týká radních, kteří se základy celého předraženého projektu nemají nic společného. Původní smlouvu na Opencard podepsala předchozí koalice ODS a ČSSD s primátorem Pavlem Bémem.

Všichni radní proto podají kvůli obvinění stížnost na postup policie, řekl novinářům primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Podle radních byly smluvní vztahy špatně nastaveny už v roce 2006. Tehdy kontrakt s firmou Haguess také schválili radní, obviněni ale byli jen úředníci z výběrové komise, tvrdí radní Eva Vorlíčková (TOP 09), která má projekt na starosti. Podle pražského primátora je také s podivem, že „případ vyšetřuje českobudějovická policie, když všichni žijeme v Praze.“

Naopak bývalý primátor Bém, za jehož vedení se kritizovaný projekt opencard rozběhl, tvrdí, že současné vedení města projekt sedmkrát prodražilo. Řekl to serveru Lidovky.cz. Radní by podle něj měli vyvodit důsledky. K rezignaci vyzval radní i místopředseda ČSSD Michal Hašek. Primátor výzvu označil za úsměvnou. Řekl, že má podporu premiéra a předsedy ODS Petra Nečase. „Primátor mne osobně ujistil, že ve věci schvalování smluv neexistují žádné pochybnosti a obvinění rady není postaveno na reálných argumentech,“ uvedl v prohlášení Nečas. Své stranické radní podpořilo i vedení TOP 09.

TOP 09 obvinění všech členů rady pokládá za kriminalizaci politického rozhodování demokraticky zvoleného orgánu. „Rada, která se pokoušela napravit rozsáhlé korupční chování svých předchůdců, je kriminalizována, zatímco původci korupčního jednání se zdají být nenapadnutelní,“ uvedla místopředsedkyně strany Helena Langšádlová.

Předsednictvo TOP 09 proto nedoporučuje členům rady, aby odstoupili ze svých funkcí, a „garantuje bezúhonnost svých členů“ v městské radě. Nechceme, aby se do vedení Prahy dostaly „staré osvědčené kádry“, tvrdí TOP 09.

Vorlíčková se hájí, že projekt Opencard byl při jejím nástupu provozován bez smluvního zajištění. Bez smluv nebylo možné prodloužit 300 tisíc karet, kterým končila platnost.

„Tyto vynucené změny jsme nemohli provést vlastními silami, ani prostřednictvím jiných firem, protože vinou špatných smluv uzavřených předchozím vedením radnice už v roce 2006, je firma Haguess stále výhradním držitelem licencí a jako jediná může vykonávat údržbu a úpravy software,“ uvedla Vorlíčková. Rada města se navíc podle Vorlíčkové opírala o stanovisko advokátní kanceláře, která městu tvrdila, že zakázka byla zadána v souladu se zákonem.

To ale vyšetřovatelé v obvinění, jehož znění zveřejnily servery lidovky.cz a ceskapozice.cz, odmítají. „Z hlediska odbornosti mimo jakoukoli pochybnost existuje množství IT společností, které by byly schopny poskytovat služby požadované v této veřejné zakázce,“ citují servery z obvinění. Město prý mohlo vypsat otevřenou soutěž, služby totiž může poskytovat i jiná firma než Haguess, tvrdí vyšetřovatelé.

Policie se zabývá kauzou předražené karty opencard dlouhodobě. Na konci října pražské státní zastupitelství obžalovalo pět úředníků z pražského magistrátu, kteří prý zvýhodnili jednu firmu v zakázkách předražených o desítky milionů korun.

Pražská karta Opencard, jež se začala vydávat v dubnu 2007, měla sloužit řadě účelů, dokud ale dopravní podnik nezačal koncem roku 2008 prodávat roční jízdenky jen jejím prostřednictvím, neměli o ni Pražané příliš zájem.

Nyní slouží mimo jiné jako tramvajenka, průkazka do knihovny, držitelé na ni také získají různé slevy. V počátcích projektu uzavřela Praha několik nevýhodných smluv, které dodavatelům zaručovaly výsadní postavení. Kritizovaný projekt stál asi 1,25 miliardy korun.

Výběr událostí kolem pražské karty opencard
Říjen 2005 Rada hlavního města schválila informační strategii, jejíž součástí byl i projekt čipových karet umožňujících placení za MHD, v knihovnách, parkování atd.
16. května 2006 Magistrát oznámil spuštění pilotního projektu víceúčelových čipových karet.
12. dubna 2007 Magistrát začal vydávat karty opencard, které začaly sloužit především jako tramvajenka. V dalších letech vyšlo najevo, že projekt stal nejméně 1,25 miliardy korun.
24. listopadu 2009 Z auditu vyplynulo, že náklady na opencard neodpovídají stavu projektu, příjmy jsou nulové. Odpovědnost nese vedení města i odbor informatiky. Primátor Pavel Bém (ODS) zadal další audit.
4. prosince 2009 Podle auditu jsou poplatky za karty příjmem firmy Haguess.
21. prosince 2009 Pražská zastupitelka Jana Ryšlinková (nezávislá) podala kvůli opencard trestní oznámení.
22. prosince 2009 Druhý audit potvrdil výhrady předchozích kontrol; hlavním rizikem je velká závislost na Haguess. Vedoucí magistrátního odboru informatiky Václav Kraus rezignoval.
26. ledna 2010 Magistrát zveřejnil, že tři posudky na projekt se v některých závěrech liší (náklady, hodnocení zakázek).
12. února 2010 Magistrát podepsal s Haguess dodatek smlouvy. Společnost zajistí dalších 260.000 karet. Haguess souhlasila se snížením dluhu, který vůči městu uplatňuje (o 50 milionů na 100 milionů korun).
17. února 2010 Haguess změnila formu akcií a zveřejnila vlastníky. Většinovým je Jaroslav Turek, který je zároveň předsedou dozorčí rady firmy Allshare, která dodala prvotní plán opencard.
26. února 2010 Policie začala prověřovat projekt opencard.
1. února 2011 Praha převzala správu opencard.
2. února 2011 V kauze padlo první obvinění.
22. února 2011 Praha rozhodla, že od Haguess odkoupí 300.000 nových licencí pro opencard.
2. srpna 2011 Nejvyšší státní zastupitelství zrušilo v kauze rozhodnutí o odložení věci. Jde o tu část případu, v níž policie zjišťovala, zda při zadávání veřejných zakázek na dodávku právních a konzultačních služeb k projektu nebyl porušen zákon. V lednu 2012 policisté část kauzy opět odložili.
24. srpna 2011 Policie obvinila čtyři lidi z magistrátu - členy hodnotící komise, která vybrala firmu Haguess. Bývalý šéf odboru informatiky Ivan Seyček byl obviněn již dříve.
7. června 2012 Policie rozšířila obvinění dvěma z pěti stíhaných úředníků magistrátu. Detektivové také vyčíslili škodu, kterou měli obvinění magistrátu způsobit, na 73 milionů korun.
29. června 2012 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělil pokuty kvůli opencard. Za porušení zákona o veřejných zakázkách má Praha zaplatit 600.000 korun, dopravní podnik 500.000 korun.
22. října 2012 Městské státní zastupitelství v Praze obžalovalo pět úředníků z magistrátu.
16. listopadu 2012 Policie si na magistrátu vyžádala dokumenty k zakázce, kterou v dubnu 2012 získala firma Haguess. Magistrát firmu vybral v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, kdy oslovil pouze tohoto dodavatele.
26. března 2013 Policie obvinila pražské radní kvůli projektu opencard. Podezírá je z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Obvinění se týká dubnové zakázky pro Haguess.

čtk