Kauza trafik: Tluchoř a spol. nedostanou odškodné za trestní stíhání

Petr Tluchoř

Petr Tluchoř Zdroj: ctk

Ministerstvo spravedlnosti zamítlo žádosti exposlanců ODS Ivana Fuksy, Petra Tluchoře a Marka Šnajdra o odškodnění za trestní stíhání a vazbu v kauze údajných trafik. Trojice prý nemá na odškodné podle zákona nárok, protože její stíhání bylo zastaveno kvůli tomu, že nebyla trestně odpovědná vzhledem k poslanecké indemnitě.

Ministerstvo žádosti zamítlo na základě zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci. „Právo na náhradu škody nemá ten, kdo byl zproštěn obžaloby či jehož trestní stíhání bylo zastaveno jen proto, že není za spáchaný trestný čin trestně odpovědný,“ uvedl resort.

Toto ustanovení podle názoru úřadu analogicky dopadá i na případ trojice exposlanců. „Jejich právo na odškodnění je tudíž ze zákona vyloučeno,“ napsalo ministerstvo.

Indemnita na roveň nepříčetnosti

Rozhodnutí úřadu měl v době rozeslání tiskové zprávy k dispozici pouze Fuksův advokát Tomáš Gřivna. Tluchořův právník Marek Nespala i Šnajdrův právník Lukáš Trojan ČTK řekli, že jim ho pošta zatím nedoručila.

„Rozhodnutí o tom, že ministerstvo klientovi nedá ani korunu, dorazilo dnes dopoledne,“ uvedl Gřivna. Zkritizoval, že úřad v argumentaci v podstatě postavil poslaneckou indemnitu na roveň s případy, kdy je trestní stíhání zastaveno třeba kvůli nepříčetnosti obviněného nebo pro jeho příliš nízký věk.

Advokát bez iluzí

Exposlanci podali už v úterý žaloby o odškodnění, kterými se bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 2. Každý z nich po státu požaduje zhruba čtyři miliony korun. Nespala neměl žádné iluze o tom, jak se stát zachová. „Nechť rozhodne soud,“ dodal.

K uplatněné argumentaci ministerstva dodal, že ji úřad mohl poslat právníkům exposlanců klidně týden po podání žádostí, a nikoliv až na konci půlroční zákonné lhůty.

Měsíc ve vazbě

Fuksa, Tluchoř a Šnajdr loni strávili měsíc ve vazbě kvůli obvinění, že si nechali slíbit „trafiky“v podobě lukrativních postů ve státních firmách výměnou za to, že se vzdají poslaneckého mandátu. Nejvyšší soud následně dospěl k závěru, že exposlanci jsou kvůli poslanecké indemnitě vyňati z pravomoci orgánů činných v trestním řízení, a že je tedy nelze trestně stíhat.

V případu údajných trafik jsou nadále obviněni expremiér Petr Nečas (ODS), jeho současná manželka Jana Nečasová (dříve Nagyová) a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Kauzy kolem Nagyové loni vedly k pádu Nečasovy vlády, Nečas se vzdal i funkce předsedy ODS.

Případ poslaneckých trafik
Trojice exposlanců si podle policie nechala slíbit místa ve státních firmách za to, že přestala dělat problémy při schvalování vládního daňového balíčku. Trafiky ve státních společnostech jim výměnou za složení mandátu údajně nabídl tehdejší předseda vlády Nečas, přičemž ho k tomu prý navedla jeho tehdejší šéfka kabinetu Nagyová a náměstek Boček.
Šnajdr byl následně v prosinci 2012 zvolen předsedou dozorčí rady společnosti Čepro, Fuksa se stal v lednu 2013 členem představenstva Českého Aeroholdingu a vrchním ředitelem pro strategii v tomtéž podniku.
Ohledně Tluchoře policejní spis uvádí, že „v důsledku jeho obav z případných následků tohoto postupu mu dosud nebyl poskytnut úplatek v celém rozsahu“, a tedy zatím nezískal členství v orgánech společností, v nichž je majoritním vlastníkem stát. Zmiňuje však, že Tluchořem požadovaný člověk - Libor Antoš - byl v lednu 2013 zvolen členem dozorčí rady Českých drah.
Kauza údajného podplacení Tluchoře, Fuksy a Šnajdra vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se vzdal i funkce předsedy ODS. Občanští demokraté v úterý podali kvůli obvinění Nečase ústavní stížnost, která souvisí s tím, že kauzu dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.