Klaus jmenoval Peake vicepremiérkou a Dobeše ministrem dopravy

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: E15 Eduard Erben

Prezident Václav Klaus dnes jmenoval místopředsedkyni Věcí veřejných Karolínu Peake vicepremiérkou a ministryní v čele legislativní rady vlády. Ministrem dopravy prezident jmenoval pražského manažera VV Pavla Dobeše. Příchod dvou nových ministrů VV byl součástí dohody koaličních stran o pokračování ve vládě.

Prezident při jmenování uvedl, že je rád, že se vládní koalice dokázala dohodnout, oběma novým členům vlády popřál ve funkcích úspěch. Klaus upozornil, že za jeden rok existence kabinetu premiéra Petra Nečase jde už o pátou výměnu jeho členů.

„Věřím, že to ( personální změny, pozn. red.) posílí stabilitu vlády, věřím, že vláda vstoupí do druhé poloviny roku posílena a také do jisté míry sjednocena,“ řekl Klaus.

O tom, že je Pavel Dobeš horkým kandidátem na ministra dopravy, se spekulovalo už od včerejšího odpoledne. Dobeš se ujme úřadu po nestranickém ministrovi Radku Šmerdovi. Devětadvacetiletý pražský manažer Dobeš je označován za blízkého spolupracovníka někdejšího ministra a neformálního lídra VV Víta Bárty. Odborníkům na dopravu ale příliš znám není.

O Peake se již několikrát hovořilo jako o možné ministryni - loni v létě při sestavování vlády i letos při debatách o rekonstrukci kabinetu. Peake letos v dubnu nahradila v čele poslaneckého klubu VV Kristýnu Kočí, která byla vyloučena z klubu i strany v souvislosti s kauzou, v níž ona a její kolega Jaroslav Škárka obvinili Víta Bártu, že se je pokusil uplatit.

Dobešovo jmenování ministrem dopravy dnes kritizoval předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka. Premiér Nečas podle něj opakuje „stále stejné chyby“, když do vlády jmenuje lidi spojené s exministrem Bártou. „Nemohu se ubránit dojmu, že jde ve skutečnosti jenom o to, aby se pan Bárta vrátil na ministerstvo dopravy zadními dveřmi prostřednictvím tohoto svého nominanta,“ řekl novinářům v sídle ČSSD Sobotka.

Jmenování nových ministrů je výsledkem čtvrtečního jednání koaličních stran o dodatku ke koaliční smlouvě, jehož podepsáním Věci veřejné podmiňovaly své další setrvání ve vládě. Kromě zajištění toho, aby ve vládě měly skutečně své čtyři zástupce, jak jim zaručuje koaliční smlouva, trvaly i na programové části dodatku.