Klaus kritizuje malou důchodovou reformu, podpis pod ni nepřipojí

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: mediafax

Prezident Václav Klaus se rozhodl nepodepsat tzv. malou důchodovou reformu, která mění systém výpočtu penzí. V článku pro deník Dnes kritizoval princip „zásluhovosti“, podle kterého má výše důchodu více odpovídat tomu, kolik člověk zaplatil na důchodovém pojištění. Podle Klause tak ale stát přebírá úlohu „pojišťovny“, místo aby jen garantoval elementární důstojnost stáří pro každého. Zákon bude i přes nesouhlas prezidenta platit, Klaus ho totiž nevetoval.

„Princip zásluhovosti má asi takovou logiku, jako kdyby každý člověk platící výrazně nadprůměrné daně požadoval, aby na něj například více svítilo pouliční osvětlení nebo aby mu stát zajistil vyšší míru policejní ochrany než ostatním,“ vysvětlil Klaus své vnímání změn systému penzí.

Na důchod by se měl podle prezidenta připravit a zabezpečit primárně každý člověk sám. Stát by neměl suplovat „pojistný ústav“, protože stáří není „neočekávatelná pojistná událost“. Garantovat by měl jen veřejný zájem, tedy elementární důstojnost stáří pro všechny.

„Je věcí každého občana, jak se na obtížnější chvíle svého života – mezi ně stáří jistě patří – připraví. Stát má zaručit jen a jedině to, aby společnost netrpěla tím, že se někdo – z vlastní nezodpovědnosti či z nezaviněných příčin – o sebe nepostará a na stáří nepřipraví,“ napsal Klaus pro deník Dnes.

Změny penzí na základě rozhodnutí Ústavního soudu

Takzvaná malá důchodová reforma reaguje na rozhodnutí Ústavního soudu, který vládě přikázal upravit vyplácení důchodů podle zásluhovosti. Lidé s vyšší mzdou, kteří platí vyšší sociální pojištění, by měli ve stáří dostávat důchod vyšší. Dál nový předpis prodlužuje věk pro odchod do důchodu.

Změnu systému penzí poslanci schválili na konci června poté, co přehlasovali levicový Senát. Nový výpočet důchodů má posílit zásluhovost v důchodovém systému, a to zvýšením základu, z něhož se důchody vypočítávají. Stanovení výše základní výměry důchodu bude vázáno na vývoj průměrné mzdy.

Vyšší penze má podle novely dostávat ve srovnání se současným stavem zhruba pětina lidí, kteří pobírají nad 36 tisíc korun měsíčně. Důchody by se jim měly zvýšit v průměru o dva procentní body. U desetiny lidí s nejnižšími příjmy zůstanou penze na současné úrovni, u zbývajících 70 procent se sníží o jedno až tři procenta, tedy řádově o desetikoruny až stokoruny.

Snižování má být zaváděno postupně, plně platit začne od roku 2015. Snížení by měla dorovnat valorizace, která má být nově automatická bez zásahu vlády.