Klaus táhne, po Šťastném opouštějí ODS i Janeček a Prosek

Jiří Janeček

Jiří Janeček Zdroj: E15

Občanskou demokratickou stranu opouští další z jejích dlouholetých členů, Jiří Janeček. Také on se, stejně jako poslanec Boris Šťastný nebo bývalý primátor Plzně a spoluzakladatel strany Zdeněk Prosek, rozhodl připojit k Václavu Klausovi, který přemýšlí o návratu do politiky. Janeček předpokládá, že by jej mohlo následovat několik set příznivců Pravé frakce, kterou v rámci ODS založil.

„Po zralé svobodné úvaze jsem se rozhodl odejít po deseti letech z ODS a přidat se k Václavovi Klausovi. Pokud to neumí udělat současné vedení ODS, musím to udělat sám,“ uvedl Janeček, který připomněl, že v únoru 2013 založil v ODS Pravou frakci. Chtěl tak prý uvnitř strany vytvořit komunikační nástroj, ve kterém by si straníci mohli vyříkat odlišné názory.

„Bohužel současná ODS je v takovém stavu, že už nerozhoduje členská základna, ale úzká skupina lidí, která se bojí svolat i kongres. ODS reprezentovaná dnešním vedením, je prostě nereformovatelná. Když někde převáží jiný názor, než má tato ideově prázdná a politicky bezradná skupina, tak se zruší rovnou celá oblast, vyhrožuje se, vylučuje se. Takhle to dál není možné,“ dodal Janeček.

„Jsem přesvědčen, že Česká republika si zaslouží zodpovědnou pravicovou vládu a s tím chce Pravá frakce pomoci. Pokud se Václav Klaus postaví do čela takového proudu a bude-li mít o moje služby zájem, jsem mu k dispozici,“ uvedl. Janeček předpokládá, že ho budou následovat další příznivci Pravé frakce. Očekává, že by mohlo jít o stovky lidí.

V neděli z ODS odešel i Zdeněk Prosek, který své rozhodnutí zdůvodnil odklonem strany od původního programu a absencí vnitrostranické diskuze. Ve straně působil 20 let. Důvodem pro odchod pro něj byla i rezignace na důslednou obhajobu a prosazování zájmů liberálně konzervativních voličů a nesuverénní přístup k EU. Také on by uvítal návrat Václava Klause do politiky. Minulý pátek vystoupil ze strany i poslanec a dlouholetý člen ODS Boris Šťastný.

Lidé z vedení ODS ale vesměs prý nemají informace, že by měl být exodus ze strany nějak masový. Někteří ale připouští, že nová strana s Klausem jako lídrem by ODS nesvědčila.

„Samozřejmě pro ODS nebude příznivé, pokud Václav Klaus bude přímo aktivně kandidovat za jiný politický subjekt,“ řekl ČTK místopředseda strany Jiří Pospíšil. Nedomnívá se však, že by současné odchody stranu před volbami poškodily. „Pokud nové uskupení vznikne, jednoznačně už tak postiženou ODS ohrozí,“ soudí europoslanec ODS Ivo Strejček. Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová označila za chybu takto drolit pravicové síly.

Janeček v minulosti působil jako místopředseda pražské ODS. V roce 2008 nahradil ve funkci poslance Tomáše Kladívka, který se stal senátorem. Byl také radním a zastupitelem hlavního města a působil v Praze 11. Pravá frakce se podle něj měla opírat o takzvané poděbradské artikule, které ODS přijala v roce 1998 a které jsou jedním ze základních programových dokumentů strany.

Pavel Otto: Jiří Janeček - ryzí politik

GLOSA: SUPR šance pro Václava Klause