Klaus v Německu: Evropa se musí zásadně změnit

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: profimedia.cz

Evropa se musí zásadně změnit. Musí se zamyslet, kterou cestou se vydat dál a kam bude směřovat, prohlásil v Drážďanech prezident Václav Klaus po setkání se saským ministerským předsedou Stanislawem Tillichem. Oba politici se shodli, že mají podobný racionální pohled na vývoj v Evropě. Podle nich je nutné začít debatovat o budoucnosti.

Budoucnost EU nyní ohrožuje dluhová krize některých zemí eurozóny. Unijní státy s výjimkou Česka a Británie proto uzavřely dohodu o rozpočtové odpovědnosti, která by měla narůstající schodky rozpočtů zkrotit. I proti tomuto paktu Klaus důrazně vystupuje, protože podle něj připravuje členské státy o suverenitu.

Evropa si podle dnešního Klausova vyjádření nemůže myslet, že vše je v pořádku. „Musí se skutečně zamyslet nad tím, kam jít dál,“ řekl Klaus. Tillich zdůraznil, že je nutné podívat se kriticky na to, co se nyní v Evropě děje.

Oba politici zároveň zhodnotili česko-německé vztahy jako nadmíru dobré. K jejich dalšímu prohlubování by měl podle Tillicha pomoci i nový německý prezident Joachim Gauck. „Já považuji česko-německé vztahy v současnosti v principu za mimořádně dobré, nevím jestli byly v minulosti tak dobré. Byl bych velmi rád, kdyby to takto pokračovalo,“ uvedl Klaus a dodal, že se těší na spolupráci s novým německým prezidentem.

Evropané musí změnit myšlení, míní Klaus

Ve svém projevu na ekonomickém fóru pak Klaus zdůraznil, že Evropa nyní stojí v podobné situaci jako před 22 lety po pádu komunismu. „Dnešní problémy Evropy se nemohou řešit na stále častějších setkáních špiček Evropské unie, ale potřebujeme něco jiného. Musíme změnit paradigma, celé naše myšlení,“ uvedl Klaus.

Český prezident prohlásil, že kriticky se vyjadřoval na téma Evropské unie již před lety, ale tehdy ho nikdo nechtěl poslouchat. „Už tehdy jsem varoval před naivním optimismem,“ řekl. Teprve nyní prý cítí, že lidé konečně pochopili, že Evropa stojí před zásadním rozhodnutím.

Klaus na fóru zopakoval své názory, které již v minulosti při různých příležitostech na téma Evropské unie pronesl. Nechce spekulovat na téma budoucího vývoje, ale je podle něj nutná transformace evropského sociálního a hospodářského systému a změna v rámci evropských institucí. „Jinak řečeno, změna formy evropské integrace,“ řekl Klaus.

Potlesk publika sklidil po debatě, při které odpovídal na otázky týkající se jaderné energie, přistoupení Turecka k EU nebo možnosti přistoupení České republiky k euru. Klaus kladl důraz na to, že je pro něj důležitá suverenita států a návrat k demokratickému rozhodování.