Klausová popírá realitu: Do kampaně proti Schwarzenbergovi jsem se nezapojila

Livia Klausová

Livia Klausová Zdroj: CTK

Česká velvyslankyně na Slovensku Livia Klausová popřela, že by od prezidenta Zemana dostala svůj post odměnou za podporu v prezidentské kampani. A nepamatuje si ani svůj výrok namířený proti Karlu Schwarzenbergovi, že nechce, aby se první dámou stala žena, která nemluví česky. Uvedla to v rozovoru pro slovenský list SME. Ten ji pak ve svém komentáři označil za „postarší tetu", která se na funkci velvyslankyně nehodí.

„Je jedno, jakou novou funkci získala, ona stále vykonává tu starou a jedinou, která jí skutečně seděla - funkci paní Klausové. Jinak nemá co říct. Je sice uražená, že ji berou jen jako manželku, na jakékoliv jiné půdě mimo té reprezentační manželské je ovšem ztracená a nezachrání to ani několik nacvičených formulek,“ tvrdí deník, podle kterého se Klausová na post velvyslankyně nehodí.

Klausová na několik otázek redaktorky reagovala velmi podrážděně. Komentátor SME ale míní, že Klausová nemá důvod urážet se. „Nedokáže říct nic, co by vyvrátilo více než podezření, že její post je rovněž jen součástí politické činnosti manžela a jeho spojenectví s dnešním prezidentem Milošem Zemanem. A odměna za účast rodiny Klausových na očerňování rodiny Zemanova protikandidáta,“ poznamenal deník.

"Nezapojila a nezapojila"

Klausová v rozhovoru popřela, že by od Zemana dostala svůj post odměnou za podporu v prezidentské kampani. „Do prezidentské kampaně jsem se nezapojila. Dostala jsem otázku od televize Prima před druhým kolem volby, koho z kandidátů preferuji. O panu Schwarzenbergovi jsem neřekla jedno jediné slovo. Řekla jsem tyto tři věty: Že by to, podle mého názoru, z těch dvou, to ještě vůbec neznamená, koho já jsem volila jako občan, z těch dvou, protože v této zemi žil, zná její občany, zná její historii, jako politik, byť politický protivník mého muže, vždy držel slovo. To bylo všechno, co jsem řekla,“ uvedla Klausová.

To je však v rozporu s fakty. Jak upozornil publicista Jan Simkanič na svém blogu, její tvrzení neustojí konfrontaci s mediálními archivy. V rozhovoru pro televizi Prima totiž řekla 19. ledna 2013 tuto větu (v kontextu celého pořadu):

Sandra Parmová, moderátorka: „Jedno z největších překvapení včerejší prezidentské debaty bylo vystoupení Livie Klausové. První dáma během něj otevřeně podpořila Miloše Zemana. Bylo to tak vůbec poprvé, co se manželka prezidenta oficiálně vyjádřila k prezidentským volbám.“

Livia Klausová, manželka prezidenta republiky: „Protože prožil život v České republice, protože má vztah k naší zemi a klidem, kteří tu žijí a jako politický protivník mého muže vždy držel slovo.“

Tomáš Hauptvogel, redaktor: „Tuto podporu Miloš Zeman uvítal.“

Miloš Zeman, kandidát na prezidenta: „Pravda o vás se stane skutečnou pravdou teprve tehdy, projde-li druhými.“

Tomáš Hauptvogel: „První dáma nezapomněla zkritizovat také původ manželky Karla Schwarzenberga.“

Livia Klausová: „Potom také nechci, aby po mně na Pražský hrad přišla první dáma, která bude mluvit jen německy.“

Tomáš Hauptvogel: „Livie Klausová tak otevřeně řekla to, co ve čtvrtek její muž jen naznačil. Protivníka Miloše Zemana to ale nepřekvapilo.“

„Livia Klausová tedy skutečně řekla, že nechce, aby po ní na Hrad přišla dáma, která umí jen německy, což byla přesně ta otázka, na kterou se ptala redaktorka SME, což Klausová odmítla potvrdit, resp. svým tvrzením popřela,“ shrnuje Simkanič.

Diplomatka, která na velvyslanectví v Bratislavě nastoupila v prosinci, také rezolutně odmítla hovořit se slovenským listem o minulosti svého otce. Podle Sme byl funkcionářem válečného slovenského státu, byl při konfiskaci židovského majetku a vedl cenzurní oddělení tehdejší policie. „Právě v konfrontaci s tím, jak se Klausovi odvolávali na údajné skvrny příbuzenství jiných, je trapné, že paní Klausová stále nemá co říct k úspěšné kariéře svého předka ve službách fašistického i komunistického režimu,“ soudí list.

Slovenský list také připomněl, že Klausová se v rozhovoru odmítla vyjádřit k vůdci slovenských extrémistů Marianu Kotlebovi, jenž byl zvolen předsedou Banskobystrického kraje.

Bohumil Doležal: Změna režimu je fakt. Přispěl i Klaus