Komoditní burza Praha uspěla se stížností proti odebrání licence

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Rasch Jan/Euro

Činnost Komoditní burzy Praha může zatím pokračovat bez omezení. Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl její kasační stížnosti a zrušil rozhodnutí ministerstva zemědělství, které burze v roce 2013 odebralo státní povolení. Zrušený je také následný verdikt Městského soudu v Praze. Rozsudek NSS je dohledatelný v soudní databázi.

Ministerstvo zemědělství podle NSS chybovalo například v tom, že odebralo burze licenci i pro ty komodity, které spadají do působnosti ministerstva průmyslu. „Žalovaný (ministerstvo zemědělství) má působnost pouze ve věcech komoditních burz, které organizují obchody se zbožím pocházejícím ze zemědělské a lesní výroby,“ stojí v rozsudku. Vyplývá z něj, že dozor nad Komoditní burzou Praha mají vykonávat děleně obě ministerstva.

V minulých měsících obchody na burze probíhaly díky odkladnému účinku, který NSS kasační stížnosti přiznal. Činnost však byla od roku 2013 silně oslabená, vyplývá z prohlášení Alice Mazurkové ze společnosti eCENTRE. Firma na burze působí jako dohodce pro energetické komodity.

Burza zobchodovala necelou půl miliardu korun

Komoditní burza Praha vznikla v roce 2002, o deset let později vstoupila na trh s elektrickou energií a zemním plynem. Služby při nákupu energetických komodit poskytovala městům a různým organizacím. Jinak obchoduje také se dřevem a dřevní hmotou. Má za sebou obchody v celkovém objemu více než 480 milionů korun.

V roce 2013 zahájilo ministerstvo zemědělství správní řízení o odejmutí státního povolení kvůli údajným vážným nedostatkům. Burza to považovala za protiprávní a diskriminační krok, který v důsledku přispěje k vytváření monopolního prostředí. Městský soud v Praze loni žalobu Komoditní burzy Praha zamítl. NSS ale jeho verdikt zrušil, stejně jako dvě starší rozhodnutí ministerstva zemědělství. Podle prohlášení burzy se tak potvrdila nezákonnost správního řízení.

Ministerstvu vadila například dlouhodobá neobsazenost funkce generálního sekretáře. Jeho pozici suploval předseda burzovní komory. NSS v tom natolik závažný problém nevidí. „Z napadených rozhodnutí nelze v souvislosti s neobsazením funkce generálního sekretáře žádným způsobem dovodit, že by burzovní obchody ve 12 měsících předcházejících zahájení správního řízení nebyly organizovány řádně, průběžně či v rozsahu uděleného povolení,“ napsali soudci. Taktéž závěry o porušení čestnosti obchodování označili za nedostatečné a nepřezkoumatelné.