Končí soudce, který politikům zrušil volby

Brněnská budova Ústavního soudu ČR

Brněnská budova Ústavního soudu ČR

Po dvaceti letech dnes svlékají talár ústavních soudců Pavel Holländer a Vojen Güttler, poslední dva soudci, kteří stáli u zrodu této instituce a od té doby ji neopustili. Speciálně jméno místopředsedy Holländera si politici i veřejnost zapamatovali.

Byl to právě on, kdo přesvědčil ostatní kolegy, aby 10. září 2009 zrušili politikům naplánované předčasné volby. A nezastavilo ho ani to, že šlo o ústavní zákon, na který je ÚS jinak krátký. „Jde o případ takzvaného prolomení ústavy,“ odůvodnil tehdy Holländer otřes na politické scéně.

Přestože na rozdíl od některých svých kolegů pozornost veřejnosti nikdy nevyhledával, upozornil na sebe například verdikty v případech restitucí půdy či při líté obraně 13. a 14. platů soudců.

Veškeré předchozí nálezy ale zastínil verdikt, který zrušil plánované předčasné volby v roce 2009. Holländer tímto jediným nálezem změnil navždy republiku. Nejprve dovodil, že článek ústavy „změna podstatných náležitostí demokratického právního státu je nepřípustná“ dává soudcům právo rušit i ústavní zákony. A dále dospěl k radikální úvaze, že stěžující si poslanec Miloš Melčák má mít své místo jisté až do regulérních voleb. S Holländerovým odůvodněním se neztotožnili ani všichni soudci. Například Vladimír Kůrka logicky namítal: „Být poslancem po celé volební období podepřeno žádným ústavním právem není.“

Většina politiků odsoudila tento verdikt a prezident Václav Klaus prohlásil, že Ústavní soud „záměrně prohlubuje politickou krizi“. Odklad voleb tehdy pravděpodobně připravil někdejšího šéfa ČSSD Jiřího Paroubka o šanci sestavovat vládu.

Odchod obou soudců je součástí velké obměny ÚS. Čtyři nové soudce už Miloš Zeman v Senátu prosadil. Zítra si znovu převezme jmenovací dekret předseda ÚS Pavel Rychetský a odcházející soudce nahradí soudce Nejvyššího soudu Ludvík David a soudkyně Nejvyššího správního soudu Kateřina Šimáčková. Tento rok skončí mandát Dagmar Lastovecké, Janu Musilovi a Jiřímu Nykodýmovi. Jako dalšího kandidáta už prezident navrhl předsedu Městského soudu v Praze Jana Sváčka. Toho už však Senát jednou odmítl.

Vojen Güttler
Z Ústavního soudu odchází i Vojen Güttler, v mnohém opak Holländera. Zatímco Holländer byl normalizační komunista, Gütller spoluzakládal v roce 1968 Klub angažovaných nestraníků a musel potom odejít z justice. Asi i proto právě on vyhlašoval třeba nález přikazující zveřejňovat informace o členství soudců v KSČ. Nejnáročnější odůvodnění pak musel vypracovat při posouzení Lisabonské smlouvy v roce 2009. Nic protiústavního na ní neshledal.