Konec evergreenu? Senát schválil omezení imunity zákonodárců

Jak udusit užitečnou snahu? Třeba tak, jak
to v roce 2006 udělal senátor Jaroslav Kubera (ODS). Ten
Senátu předložil návrh na úplné zrušení trestní imunity. A bylo
po všem.

Jak udusit užitečnou snahu? Třeba tak, jak to v roce 2006 udělal senátor Jaroslav Kubera (ODS). Ten Senátu předložil návrh na úplné zrušení trestní imunity. A bylo po všem. Zdroj: mediafax

Mnohaleté průtahy kolem omezení přebujelé imunity zákonodárců snad skončí. Senát dnes totiž podpořil v prvním kole návrh na zrušení doživotní imunity, který předložili senátoři ČSSD, TOP 09 a KDU-ČSL. Téměř totožnou poslaneckou novelu ústavy přitom před měsícem kvůli absencím neschválil a nyní by to měl podle tvůrců předlohy napravit. Senátoři dali šanci také konkurenčnímu návrhu ODS, kteří chtějí radikálnější omezení imunity jen na projevy a hlasování v parlamentu.

„Mnozí z nás - a musím říci, že lehkomyslně - přepokládali, že (poslanecký) návrh má tak výraznou podporu, že nevyžaduje jejich přítomnost. Jen proto a ze žádného jiného důvodu vznikl tento návrh ústavního zákona - abychom tuto lehkomyslnost napravili,“ řekl za autory návrhu na zachování dočasné imunity místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL). Návrh je podle místopředsedy ČSSD Jiřího Dienstbiera „to společné minimum, pro které je možné ústavní většinu získat“ v obou komorách parlamentu.

Debata nad opakovaným pokusem o změnu ústavy přesto senátorům zabrala přes dvě hodiny. Snahu prosadit kopii poslanecké předlohy kritizovali hlavně občanští demokraté. Podle Jaroslava Kubery (ODS) je v rozporu se zásadou, že trest má následovat co nejdříve po činu, neboť případné nevydání poslance či senátora by jeho trestní stíhání oddálilo. Kubera také odmítl obvinění z populismu poukazem na to, že úpravu totožnou s návrhem ODS podpořil Senát už před šesti lety i hlasy ČSSD.

„Mně už fakt nebaví poslouchat, že jsme něco jiného než občané této země,“ uvedl místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) na obhajobu návrhu své strany. „Takovýto návrh by prostě stejně neprošel. V této chvíli bychom se měli řídit heslem, že lepší vrabec v hrsti nežli holub na střeše,“ oponovala místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD).

Návrhu občanských demokratů slíbil podporu i Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz), podle něhož by se Senát neměl rozhodovat podle názoru sněmovny, protože v takovém případě by byl zbytečný. Předseda senátorů ODS Richard Svoboda slíbil podpořit obě předlohy, byť návrh ODS pokládá za lepší. Podobný slib dal bývalý předseda lidovců Jiří Čunek, podle něhož by se imunita měla odstranit úplně.

„Jádro problému není v imunitě, ale v tom, jestli někdo zná příslušného vyšetřovatele a státního zástupce. Pokud je s nimi kamarád, pokud je někdo zaplatí, tak se nic nešetří. Pokud je to naopak, tak se to šetří mnoho let,“ uvedl Čunek, který dlouho čelil trestnímu stíhání pro podezření z přijetí úplatku. Podle něj byli v jeho kauze policisté zaplaceni, důkazy pro to ale nemá. Ostatní senátoři se proti takovému obecnému tvrzení ohradili. „Stejně jako většina politiků nejsou zmetci, jenom někteří,“ uvedl například Kubera.